300 Kelimede Origin’i Tanıyalım
Bu günlerde gündemde sürekli yer tutan haberlerden biri, EA Play’in durumu. Eski adıyla Origin (yeni adı ile da EA Masaüstü), adı gibi köklerine bağlı kalsa da bildiğiniz gibi isim değiştirmişti. Ama yine de Origin’in sınırlı geçmişini ve değişen bugününü buraya taşımak istedik. İşte 300 kelimede EA’nin göz bebeği, Origin.
Electronic Arts’ın oyun sektöründe söz almaya başladığı yıllarda Valve, kendi plaformu olan Steam’i çoktan öne sürmüştü zira o dönemler, dijital oyun kavramının tavan yaptığı yıllardı. Oyuncular; oyunlarını rahatlıkla oynayabilecek serverlar ve tüm bu serverların bulunduğu toplu bir yer arıyordu. Steam’in başarısını gören Electronic Arts, gündeme ayak uydurmak için kendi dijital platformunu, EA Downloader’ı, duyurdu. 2006 başında EA Downloader “bismillah” diyemeden Kasım 2006’da selefi olan EA Link’le değiştirildi. EA Link, o zamanlar PC için içerik dağıtım hizmetinden başka fragmanlar, demolar ve özel içerikler yayınlayan bir platformdu. Eylül 2007’de ise EA Link kapatılarak EA Store’a dönüldü. Kullanıcılar, EA Store’dan oyunlarını alıyor ve ardından EA Store’la dönüşümlü çalışan EA Download Manager client’ini kullanarak oyunlarını indiriyordu. 3 Haziran 2011’de ise ikisi de Origin çatısı altında birleşti.
Origin ilk olarak Battlefield 2: Special Forces genişletme paketini göndermek için tasarlanmıştı ama bu kısıtlama zamanla kalkarak çoğu EA oyunlarını sunma ve yayınlama amacına döndü. EA, aslında zaten Origin markasını 1992’de Origin Systems’ı aldığında kazanmıştı. Ama bunun yanında Origin’in bazı tartışılır kısımları vardı.
Bunlardan birisi Origin’le Steam arasındaki Crysis 2 kriziydi. Crysis 2, Steam’den çekilip EA sitelerinde “Yalnızca Origin’de” ibaresiyle gözükmüş ve EA, bu geri adımın hiçbir zaman arkasında bulunmadığını söylemişti. Bunun yanında Battlefield 3’ün Steam dışındaki hizmetlerden alınabilmesi ama başlatılmadan önce Origin istemcisi zorunluluğu getirmesi ayrı bir durumdur. 2011’den 2019’a kadar Origin kendi birinci parti oyunlarını dışarıya yansıtmadı.
Şimdi ise EA Play’in Steam’e geldiğini görüyoruz ama halen daha başlangıçta oyunun kendi istemcisini kullanmak istemesi, EA’nin ne kadar muhafazakar olduğunun bir kanıtı. Artık EA Play, Origin’in yolculuğunu devam ettirecek, neler olacağını ve nasıl yönetileceğini göreceğiz.