Ad image
Ömer Sefa Taşkın
3 Dk Okuma Süresi

Oyun dünyası şu anda yeni bir satın alım trendi ile karşı karşıya. Hem uzunca bir süre dillerden düşmeyen Microsoft’un Activision-Blizzard satın alımı hem de Sony’nin kendi bünyesine Bungie Studios’u katması artık bu trendin öncü olayları olarak görülebilir. Ve The Game Awards’un kurucusu Geoff Keighley’e göre önümüzdeki yıl bu satın alımlar için gerçekten çok ilginç bir yıl olacak.

Kendi Twitter hesabındaki bir tweet’te Geoff Keighley, “birden fazla insandan” birkaç video oyunu satın alımının iddiaya göre “müzakerelerin son aşamalarında” olduğunu duyduğunu iddia ediyor, ancak bariz nedenlerle hangi şirketlerin dahil olduğundan bahsetmedi. Keighley’nin endüstrinin en büyük olaylarından bazılarının sorumlusu olduğunu düşünürsek, onun sözüne güvenebileceğimizi varsayabiliriz.

Geoff Keighley’nin Paylaştığı Tweet

Geoff Keighley’in hangi şirketlerden bahsettiğini bilmemekle beraber birkaç tahminde bulunabiliriz elbette. Bu “yeni” birleşmeler için PlayStation kısmında yeni satın alımların yolda olduğunu biliyoruz. Sony kendi bünyesine önemli stüdyoları katsa da bu stüdyolar için çok büyük meblağlar harcamadı. Diğer taraftan Microsoft her ne kadar bünyesine devasa bir stüdyoyu katmış olsa da bu stüdyoya ödediği meblağ çok büyük olduğu için (dile kolay 70 milyar dolar) bir süre yeni satın alım yapmayacağını varsayabiliriz.

Ayrıca, yakın zamanda PlayStation kullanıcılarının yakın gelecekte stüdyo satın almalarını “daha fazla” beklemesi gerektiğini iddia eden Sony CEO’su Jim Ryan’ın da dikkate alacağımız bir açıklaması var. Yakın tarihli bir röportajda Ryan, PlayStation’ın çok platformlu sürümlere odaklanmaya başlama arzusunu dile getirdi; bu, daha fazla üçüncü taraf stüdyo satın alarak kolayca gerçekleştirilebilecek bir başarı.

Geoff Keighley’nin tweet’i, Sony’nin Destiny 2 geliştiricisi Bungie’yi 3,6 milyar dolara satın aldığının onaylanmasından kısa bir süre sonra geldi. Stüdyonun yeni sahibi olmasına rağmen Bungie, kendisinin oluşturduğu yeni IP’nin Xbox/PC’de yayınlanıp yayınlanmayacağı daha az net olsa da, Destiny 2’yi çok platformlu tutmayı planladığını belirterek Destiny hayranlarının korkularını çoktan hafifletti.

Geçen ay bize bir şey öğrettiyse, o da sektördeki birleşmeler söz konusu olduğunda geleceğin oldukça kasvetli göründüğüdür. Gelecekteki satın almalar söz konusu olduğunda, her geliştirici/yayıncı artık masada ve üçüncü parti oyunları da geçmişte kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bu makaleyi paylaş
Tam zamanlı çamaşır makinesi, yarı zamanlı MisteRNOOB'ta yazar.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir