Kingdoms of Camelot’a Zaman İçinde Ne Oldu?

Muratcan Ös
Muratcan Ös - Genel Yayın Yönetmeni
4 Dk Okuma Süresi

Kingdoms of Camelot’a Zaman İçinde Ne Oldu?

Facebook oyunlarının şaşaalı günlerini yaşadığı zamanlarda şüphesiz kült oyunlar listesinde anılan Kingdoms of Camelot, nasıl oldu da günümüze kadar sert düşüşler yaşadı?

2009 yılının Kasım ayında Watercooler Inc. veya şu anki adıyla Kabam, Kingdoms of Camelot adında bir oyun çıkardı. Gerçek zamanlı strateji türünde olan KoC, beta sürümünden hızlıca çıktı ve browser tabanlı olarak hizmetine başladı. Oyunun temeli aslında basitti; krallığınızı yöneten bir kral gibi düşünmeniz gerekiyordu. Şehrinizdeki bina tiplerinden tutun da hangi kaynakların ne kadar üretileceği veya ordularınızın asker düzenlemelerine kadar sizi meşgul edecek bir sürü detaya sahipti KoC. Bunun yanında diğer krallıklarla olan ittifaklar veyahut savaş açmalar, canlı turnuvalar ve Orta çağ temeli de heyecanlandıran elementlerdendi. Oyuncuyu hemen içine çekiyordu zira ordunuzda ne kadar milis ve şövalye olması, alacağınız vergi yüzdesi ve keşif sistemi gibi ek oynanışlar, gerçekçiliği yansıtıyordu. Ayrıca oyunun başlangıçta cömertçe davranması da sizi oyuna bağlayan unsurlardandı. Ancak oyun asıl patlamayı 2014 yılında yaptı. Kabam birçok oyununu bu yılda satma kararı aldı ve KoC de dahil olmak üzere oyunlar RockYou’ya geçiş yaptı. Böylelikle KoC, Facebook’a giriş yapmış oldu.

1382666848

Oyun Facebook’a gelene kadar daha bir stabil hale gelmişti, saray ve sarayı tasarlama, göreve gönderdiğiniz komutanların seviyelerini arttırabilme ve hatta kıssadan hisse hikaye moduna benzer bir Campaign modu bile gelmişti. Böylelikle oyuncu çektikçe daha da ün kazandı, ün kazandıkça da unutulmaz Facebook oyunları listesine kendini yazdırdı. Bunlar bir kenara aslında KoC’nin insan huyu ve davranışı üzerinde ciddi negatif etkileri vardı; bu oyun insanı bağımlı hale getiriyordu. Bu arada artık Kingdoms of Camelot: Ascension olarak isimlendiriliyordu.

Bağımlı olma hissiyatı aniden gelen bir özellik değildir.

Siz fark etmeden içten içe, ruhunuzu ve aklınızı ele geçirebilen bir duygular karmaşasıdır. Karmaşadır çünkü bu oyunu oynarken hissettiğiniz haz, mutluluk, kızgınlık, hırs gibi duyguların hepsinden içerir ve bu duyguların da aşırı hallerinde adrenalin pompaladıklarını biliriz. Gerçek zamanlı strateji oyunu türünün getirdiği durum da burada devreye giriyor; bina inşa etme, orduların rakip krallığa varma süresi, asker eğitme gibi aklınıza gelebilecek her türlü aktivite zamana dayalı. “Ne zaman kışlam inşa olacak?” “Ordularım ne zaman varacak veyahut 50 milis kuvvetimin eğitimi ne zaman bitecek?” gibi sorular gün geçtikçe artıyor ve sizi ele geçiriyor. Bu oyunu oynayan kişilerden (ben de kefilimdir) duyacaksınız ki KoC gerçekten de insan zamanını tüketiyor.  Bağımlı olma hissiyatının yanında oyunun “freemium” olarak nitelendirilmesi de ayrı bir konu. “Cevher” oyundaki bir başka para birimi ve tabii ki mikro işleme dayalı. Bu da sizi canlı tekliflere, sandık açmalara yönlendiriyor da yönlendiriyor…

 

obj782geo73pg11p17Kingdoms of Camelot ve mobil oyunu Kingdoms of Camelot: Battle for the North, oyun hayatına güzel bir altyapı ve süreçle başlayan ama gün geçtikçe ezilen bir oyun olarak düşünülüyor. Kitlesi de yavaş yavaş oyundan uzaklaşmaya başlıyor çünkü bağımlı olduklarını fark ettikleri bu oyun, gerçek hayatta hiçbir iş yaptırmıyor. Bu noktada ben de kendim söylemek istiyorum, oyunu çok kere indirip kaldırmışımdır ve her seferinde de bir iki günden sonra sabah kalktığımda düşündüğüm ilk durum krallığıma saldırılıp saldırılmadığı oluyordu. İkonik bir oyunun bu noktalara gelmesi üzücü ama insan da nostaljiye takılmadan yaşayamıyor…

Bu makaleyi paylaş
By Muratcan Ös Genel Yayın Yönetmeni
Takip et
İsmim Muratcan Ös. MisteRNOOB'da Genel Yayın Yönetmeni ve Indie divizyonunun lideriyim. Üç seneyi aşkın yazarlıkla uğraşıyorum.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir