Günümüzde bilim kurgu temasına ve bu tema sınırları içerisinde birtakım olayların ters gitmesine oldukça fazla alışkın hale geldik. Özellikle bilinç sahibi ve bir gaye peşinde koşan robotlar ve yapay zekalar ise bu temanın yapımlarının olmazsa olmazları oldu. Kimi indie yapım da bahsettiğimiz yoldan ilerleyip sci-fi çatısı altında bir hikaye anlatmaya çalıştılar.
Nitekim Airo Games’in geliştirdiği bilim kurgu temalı point & click türündeki bağımsız oyunu Life of Delta, bu tema içerisinde yaşanmış savaşlardan sonra insanlığın tümüyle silinip yerini robotlara ve başka türlü canlılara bırakmasıyla birlikte kibar robotumuz Delta’nın çıktığı yolculuğu ve amacını anlatıyor.
Life of Delta ne anlatıyor?
Büyük Savaş’tan sonra insanlık, kendi türünü adeta yeryüzünden kazıdıktan sonra ortada kalan nükleer atıkların getirdiği sorunlarla yerini çürüyen servis robotlarına ve insanımsı kertenkele yaratıklarına bırakmıştır. Küçük ve sevimli robotumuz Delta ise parçalanan veya işe yaramaz olarak görülen robotların imha edilmesi kaderinden son anda bir başka robot tarafından kurtarılmıştır. Bilinmeyen bir sebepten ötürü robot arkadaşı götürüldüğünde ise Delta, onu kurtarmak için bilinmez bir yolculuğa atılır.
Öncelikle hikayenin oldukça sade ve görsel ağırlıklı aktarıldığını belirtmem gerekiyor. Delta’nın çıktığı yolculuk, ne kadar basit görünse de böylesine bitap düşmüş ve düzenin alt üst olmuş bir dünyada yapabileceklerinin sınırlı olduğu izlenimi verilmeye çalışılıyor. Robotlardan daha kabiliyetli gözüken kertenkelelere karşı sakin ve sessiz bir baş kaldırış misali olarak görebiliriz pekala…
Özellikle ana hikayenin komplike bir görünümde olmayışının yanı sıra dünyanın da resmedilişini beğendiğimi söylemem gerekiyor. Turuncuya boyanmış sisli bir gökyüzü, çöl ortamı ve insanların döneminden kalma parçalanmış yapılar gibi kıyamet sonrasını konu alan oyunlarda gördüğümüz özelliklerin hepsi görülebiliyor. Nispeten anlattıklarım çok klasik bir portrenin yapı taşları olsa da arka planların çiziliş şekillerini de oldukça sevdim. Dış mekanlar daha manzara estetiği şeklindeyken iç mekanlar daha detaylı çizilmiş.
Hikayenin bir bakıma sade ama etkili olmasına rağmen bu durum oyunun süresini ciddi anlamda etkiliyor. Life of Delta, oynanış mekaniklerinin ve hikaye anlatımının derinlikli olabileceği bir durumdayken bu tarafa eğilemeyen ve iki küsür saat gibi oldukça kısa bitirme süresine sahip bir oyun haline gelmiş. Elbette bağımsız bile olsa 199.00 TL’lik biçilen fiyatla karşılaştırıldığında oyun severi tatmin eder hale gelmiyor.
Umudun çöküşünü yansıtan dış mekanlarda da yolculuğumuz sırasında yardım alabileceğimiz birkaç farklı yer bulunmakta. Bu yerler, kendi amacımıza ulaşmak için Delta’ya görev veren başka robot karakterleri barındırıyor. Delta, örneğin şehre gidebilmek için eski bir uçağı çalıştırmalı ancak bunun için farklı karakterlerin görevlerini yaparak uçağın uçması için elzem teknolojik malzemeleri toplamalıdır.
Delta, yapımda gördüğümüz diğer robotlara göre nispeten daha küçük olsa da bir servis robotu olduğu için çevreyle etkileşime geçebiliyor ve tamir işlerini halledebiliyor. Nitekim tamir işleri, aslında karakterlerin verdiği görev tiplerinden sadece birisi ve bu da oyunun büyük bir çoğunluğunu kapsıyor. Delta ile birlikte çoğu zaman kendinizi bir şeyleri tamir ederken bulacaksınız. Elbette bu tamir işleri ise oyunun ana oynanış mekaniği olan bulmacalardan oluşuyor.
Life of Delta’da bol bol bulmaca çözeceksiniz
Özünde Life of Delta, bir point & click oyunu ve mouse sizin en değerli yoldaşınız oluyor. Mekanlar arası seyahat ederken veya görevle alakalı etkileşime geçerken gitmek istediğiniz yere tıklamanız gerekiyor. Özellikle bağımsız yapımların tercih ettiği bir tür olan point & click, maalesef burada kendisini efektif hissettiremiyor.
Delta’nın animasyonları ki örneğin bir tamir işlemi yapacağı objeye tıklandığında ya da haritanın öbür ucuna gidileceği anda kendisini ağır hissettiriyor. Oyuncunun hızlıca kafasında çözdüğü görev ve Delta’ya ardı ardına verdiği talimatlar, Delta tarafından kimi zaman algılanmıyor çünkü o sırada robotumuz o işlemin animasyonunu bitirmekle uğraşıyor.
Mekanın öbür ucundaki bir nesneye tıklamak yerine yanlışlıkla farklı bir yere tıkladığınızda hatanızı geri çeviremiyor, önce ilk komutla Delta’nın animasyonlarının bitmesini bekliyorsunuz. Lakin acele edip başka bir komut verdiğinizde ise o komutu bir daha vermeniz gerekiyor zira oyun size tamamen yanıt vermeyi kısa süreliğine durduruyor.
Hantal animasyonlar ve kontroller dışında bol bol bulmaca da çözülüyor yapımda. Bulmacalar, çoğunlukla zorluğunu ve derinliğini hissettiriyor ve çözüldüğünde ise bir başarı hissiyatını veriyor. Dikkatsizlik sonucu oldukça baş belası olabilecek bulmacaların yanında dıştan bakarak ne olduğunu anladığınız tipte de oluşturulmuş olanlar var.
Örnek vererek oyunun ana oynanışını baltalamak istemesem de bir topun, belli blokların doğru yönlere döndürülmesiyle yönlendirilebildiği bir bulmaca esnasında halihazırda değiştirdiğimiz parçaların topun ulaşması için izlediği yoldan ötürü tekrardan değiştirilmesi gerektirmesi oldukça şaşırtıcıydı. Bunun yanında tile-set üzerinde parçaları belli kurala göre eşleştirme esnasında parçayı öylesine koyduğunuz yerin bile bulmacayı çözme çabanıza ket vurması da oynanışı derinleştiren ögeler oldu.
Dolayısıyla bu tür nüanslar içeren bulmacaları her ne kadar sevsem de geliştiriciler bu noktada tempoyu ve bulmaca çözüm sürecini düzgün ayarlayamamış. Zor ve kolay bulmacaların olduğu yerler iyi planlanamadığından dolayı oyunun başlarında çözdüğünüz zor bir bulmacadan sonra gelen kolay versiyonlar oyuna duyduğunuz ilgiyi de baltalıyor. Bunun yanında rastgele yerler yerine belli bölüm sonlarından önce zor bulmacaların konulmasının ilgiyi ve merakı yüksek tutacağını düşünüyorum.
Bunun yanında en büyük eksiklik ise bulmacalar için ipuçlarının verilmemesi oldu. Çözdüğüm bulmacalar için böyle bir sıkışıklık yaşamasam da zorlanan veya ne yapacağını anlayamayan oyun severler için şüphesiz mutsuzluk yaratacaktır. Bu bakımdan oyunda kendi kendinizle kalıyor gibi de düşünebilirsiniz.
Life of Delta aceleye mi getirildi ki…
Oynanışın sade ama yer yer derinleşmesinin yanında ne yazık ki halihazırda aceleye getirilmişlik buram buram hissediliyor. Görevlerle alakalı açıklama metinleri doldurulmamış ve sadece tek satırlık kod konulmuş. Öncelikle bunun oyunun temasına uygun olup olmayacağını sorgulasam da her görevde karşılaşınca bunun unutulmuş olduğunu anladım.
Bunun dışında bazı karakterlerin diyalog esnasında isimleri yazılmamış. Tek satırlık bir koddan ismi çıkarmanıza rağmen her karakterde bunu görmediğinizden bazılarınınkinin unutulduğu izlenimi çıkıyor. Elbette bunun yanına kısa bir hikaye ve bulmacaların zorluğunun ayarlanamaması da eklenince oyun gerçekten aceleye getirilmiş gibi hissettiriyor (ya da dikkatsizlik).
Elbette oyunun fiyatı bir bağımsız oyun adına biraz yüksek olsa da Life of Delta, oyun severlere kısa ama bulmacalarıyla eğlence vaat eden bir yapı sunuyor. Oyunun bu noktada daha uzun olması kesinlikle gidişatı ve bu incelemeyi değiştirebilirdi.
Life of Delta; Switch ve PC için 13 Mart tarihinde çıkış yaptı. Xbox Series ve PS5 versiyonları da yakında gelecek. Okuyacak başka bir inceleme arıyorsanız Scavengers Studio’nun tematik yapımı SEASON’a bakmanızı öneririz.