Mobil Oyunların Ülkemizdeki Popülerliği
Mobil tabanlı oyunların önemi, oyun sektöründe azımsanmayacak derecededir. Özellikle 2019’u ve bu senenin birazını kapsayan Türkiye Oyun Sektörü Raporu’na göre Türkiye, mobil oyun oynama bakımından birçok ülkeyi geride bıraktı. Peki pandemi sürecini bir kenara koyarsak, neden mobil oyunlara bu kadar önem veriyoruz ve mobil oyun indirirken nelere dikkat ediyoruz?
Öncelikle mobil oyunlara verilen önemi tartışmak gerekir. Ülkemizde artık neredeyse telefondan oyun oynamak yaş fark etmeksizin olağan bir duruma evirilmeye başladı. PC’nin her zaman her yere taşınamaması, bizi kolaylıklar bulmaya itiyor. Günümüzde kendi rüştünü ispatlamış oyun kütüphanelerinde fazlaca ücretsiz oyun bulunmaması genç nesli bir nevi oyun dünyasını yavaştan kavrayabileceği yere, mobil oyunlara itiyor. Bunun yanında belki de genç yaştakilerin mobil oyunlara yönelmesinin bir sebebi de dil problemi. Türkiye mobil oyun sektöründe hatırı sayılabilir bir konumda olduğundan dolayı Türkçe ve Türkçeleştirilmiş oyunların fazlalığı, insanları da bu platforma çekiyor. Erişim kolaylığı bir yana en zahmetli oyun türünün bile (örneğin rol yapma oyunları) telefonun kaldırabileceği basit bir şekle getirildiğini görüyoruz.
Kullanıcı, basit olan oyunu hemen kapıyor ve ilerlemeye devam ediyor.
Çoğu mobil oyunun da kısıtlı bir hikayesi veya olayı bir yana sürekli güncellenen bir yapıya sahip olduğunu görürsünüz. Bunu en çok casual, spor ve rol yapma oyunlarında görüyoruz çünkü en fazla ilginin olduğu oyunlar da bu tür oyunlar. Dil konusuna bir ekleme yapmak gerekirse en basitinden bir örnek vermek olayı daha da temellendirecektir; herhangi bir oyunun yorum kısımlarına girin ve yorumları okumaya başlayın. En az birkaç kişinin dil sıkıntısından yıldız kırdığını göreceksiniz. Video oyunları sektöründe çoğunlukla Türkçe dilleri oyuna eklenmediği için kişiler de (+ donanım sıkıntıları, ailesel çekinceler…) “indirmeli” oyunlar yerine mobil oyunları tercih ediyor.
Peki bir mobil oyun nasıl yükleniyor?
Bunun hakkında hatırı sayılır derecede makale yazıldı ve bu makalelerin ortak özelliği ise birtakım parametrelerin varlığı. Bir kullanıcı X adlı mobil oyunu indirmeden önce kendi algısında birkaç parametre belirler; oyuna verilen yıldız sayısı ve yapılan yorumlar, dil seçeneği, ön görseller, oyun türü ve depolama alanı. Ancak yapılan araştırmalar, sıkça geriye dönülen parametrelerin oyun türü ve verilen yıldız sayısı olduğunu değerlendiriyor. Yani, kullanıcı X adlı oyunun türüne kendini yakın hissetmişse ve yıldız sayısı da 4.0-4.5’ün üzerindeyse indirmeye yatkın oluyor. Bundan sonra ise ya oyunu oynamaya devam ediyor ya da anında siliyor.
Tabii ki oyunların yeni kullanıcıları çekmesi için yapımcıların başlangıçta “cömertçe” davranması (oyun türüne göre değişiklik gösterir) da kullanıcıları etkiliyor ancak bu başka bir hikayenin konusu. Özellikle Türkiye’deki mobil oyun pazarına hakim olmak kolaydır zira her türde birkaç kaliteli yapım vardır ve hepsini indirip denemeniz sizin, oyunlar hakkında bir fikir yürütmenize imkan tanıyacaktır. Eğer kullanıcı halen daha mobil oyunlar kategorisinde kalmak istiyorsa muhtemelen bir sonraki durağı deneyim kazandıkça erken erişim oyunları olacaktır. Ya da mobil oyunlar onun için ikincil plana atılacaktır ama pandemi sürecinde ülkemizde mobil oyunlara yapılan mikro işlemlerin ve ülkemize yapılan yatırımların arttığını da vurgulamak gerekir.
Bu makale mobil oyun severleri kınamak veyahut mobil oyun sektörünü aşağı görmek için yazılmamış, tersine mobil oyun sektörünün gün geçtikçe ülkemizde daha değerlendiğini göstermek için kaleme alınmıştır. Mobil oyunlar artık çoğu kişinin bir parçası oldu bile ve ileri ki zamanlar için de bu değerlenme devam edecektir. Böylesine bir konuya değindikten sonra sitemizdeki mobil oyun önerilerine bakmamak olmaz! Bol mobil oyun oynamalar!
Mobil oyun önerisi yapar mısınız? Bilinmişlen dışında