Son yıllarda oyun dünyası oldukça hareketli. Oyun endüstrisi, başlangıcından bugüne, en hareketli zamanlarını yaşıyor. Son yıllarda da çok fazla oyundan uyarlanan film/dizi ya da filmlerin oyunlarını görmeye başladık. Bu yapımların bazıları iyi olsa da hepsi için aynı şeyi diyemeyiz.
2014 yılında bizlerle buluşan başrolünde Aaron Paul’un yer aldığı Need For Speed (Hız Tutkusu) filmi ne yazık ki, başarısız oldu. Bu başarısızlığın en büyük sebebine ise filmin anlamsız hikayesi ve aksiyon sahnelerinde hiçbir gerçekçiliğin söz konusu olmamasını gösterebiliriz. Asıl ilginç olan kısım ise bu yapımın NFS markasını PC ve oyun konsollarının ilerisine taşıması planlanan ilk yapım olmaması. Portföyünde Fast & Furious bulunan Craig Lieberman, 2002 yılında Need For Speed lisansına dayalı bir dizisi yapmak istediklerini ilk defa açıkladı.
Liebermen ve EA İlişkisi
Lieberman tarafından, YouTube’da yayınlanan yakın tarihli bir videoda, hiçbir zaman gün yüzüne çıkmayan projelerden bahsedildi. Videoda yer alan görüntülere ve söylediklerine göre 2000’lerin başında geçen bir araba dizisinin planlarından bahsediyor. Planlanan şovun konsepti birçok kez değiştirildi. Son olarak ise yapımcı fikirlerini Electronic Arts’a sundu.
Yapımcının devasa oyun yayıncısı ile ilk defa karşılaşması bu değildi. Firma ve yapımcı daha önce birçok kez karşı karşıya gelmişler. Liebermen, Need For Speed Underground’un geliştirme sürecinde EA tarafından işe alınan bir danışmandı. Şirketin talebi üzerinde Liebermen, oyunun kapağı için gerçek bir Nissan Skyline GT-R R34 modeli yaptı. Yapılan işbirliği sırasında ise iki yapımcı, Electronic Arts’ın yönetimine üzerinde çalıştıkları bir araba dizisi fikrini sundu ve yöneticiler bu fikre oldukça sıcak baktılar.
Need For Speed Underground Dizi Oluyordu
Dizi, Underground’ın ilk çıkışıyla bağlantı kurmak için basit bir şekilde adlandırılacaktı, “Need For Speed! Ayrıntılara girmeden, türün tipik modelini takip edecekti. İzleyiciler, belirli bir aracı özelleştirmekle görevli bir grup araba kulübünün rekabetini takip edecekti. Size bu tema bir yerden tanıdık geliyor mu? Değerlendirme, görünüm, performans (pistteki tur başına süre dahil), turbo ve nitro sistemlerinin en hızlı kurulumu, ses tasarımı, drag yarışı skoru…
Sözlerine devam eden Liebermen, tasarladıkları dizinin sonuna da değinmeyi ihmal etmedi. Dizinin sonlarına doğru büyük bir bükülme olacaktı. Serinin sonunda bahsettiğimiz (Underground’ın kapak resmi için yapılan model araba) GT-R R34’lerle dolu bir depoya götürülecek. Her ekibin içinden birinin seçilmesi istenecek. Seçilen kişinin görevi ise yarıştaki en iyi tur zamanını elde etmek. Ancak asıl olay yarışçılara anlatıldığı gibi olmayacaktı. Birden perde inecek ve yarışmacılar birbirleri ile yarışacaklarını öğreneceklerdi. Ancak Need for Speed: Underground’da !
Göründüğü üzere bu oyunun pazarlama hilesiydi. Ancak diğer reklamlara nazaran oldukça pahalı bir pazarlama. Gösteri için belirlenen bütçe ise tamı tamına 6.5 milyon dolar… Neredeyse 20 yıl önce oyun ve sinema sektörü için oldukça iyi bir bütçe. Lieberman’a göre ise, bu yapım, zamanın en pahalı bu tür girişimlerinden birisi olabilirdi.
Peki Bu Kadar Plandan Sonra Dizi Neden İptal Oldu ?
Yapılan o kadar plana ve yüksek bütçeye rağmen proje çok basit bir neden yüzünden iptal edildi. 2002 yılında piyasada yaşanan fazla rekabet. Birçok yapımcı ve TV kanalı dizilerini devam ettirebilmek için çok fazla mücadele ediyordu. Fakat nedenler bu kadar değildi. Bir dizi oluşturmak için yeterli “içerik” olmadığına dair endişeler vardı.
Yapımcılar hayatlarının en yanlış kararlarından birini verdi. Çünkü yıllar sonra araba şovları interneti fethetti! YouTube üzerinde toplu halde bir çok araba şovu yayınlanmaya başladı. Rakiplerinin projelerini gömmesinden bahseden Lieberman, Universal Pictures’ın uzun zamandır Fast & Furious lisansına dayalı oyunlar yapmak konusunda isteksiz olduğunu da ortaya koydu. Aslında Fast & Furious gibi dev bir markanın büyük bütçeli uyarlaması en baştan düşünülmüştü.
Ancak ne kadar fazla bütçe ayrılsa da rekabet etmeleri gereken ve çoktan piyasayı domine eden markalar vardı – Gran Turismo, Need For Speed ve Grand Theft Auto. Tüm bunların yerine Universal Studios, ellerindeki bütçeyi Fast & Furious’da daha fazla araba kullanabilmeleri için lisans almaya kullandı.
Yıllar sonra Fast & Furious markası oyun olarak karşımıza çıksa da beklentiyi karşılayamadı. Need For Speed markası ise 2014 yılında Need For Speed filmi ile beyazperde’de karşımıza çıktı ama pek de iyi bir yapım değildi.