Piyasa Değeri En Yüksek 10 Oyun Şirketi
Günümüzde 100 milyar doların üstünde paranın döndüğü ve her geçen gün ilgi ve yatırım katlanarak arttığı bir sektör video oyun sektörü. Bu sebepten dolayı oyun şirketlerinin ülke ekonomilerine etkisi de git gide artmakta. Günümüzde sinema, kitap ve müzik sektörlerini satış alanında geride bırakan bu alanın gelecekte de bu büyümeyi daha da hızlı devam ettireceği düşünülüyor.
Bizde bu büyüen sektöre yön veren dev oyun şirketlerini sizler için listelemek istedik. Piyasa değeri en yüksek 10 oyun şirketi;
10) Capcom – 1.1 milyar dolar
Street Fighter, Resident Evil, Monster Hunter, Devil May Cry ve Dead Rising gibi oyunların yer aldığı şirket kendine listemizde 10. Sırada yer ayırıyor.
9) Konami – 1.5 milyar dolar
Metal Gear, PES, Contra, Silent Hill gibi oyunların yapımcısı olan Japon şirketi listede 9. Sırada yer alıyor.
8) Square Enix – 2 milyar dolar
Final Fantasy, Just Cause, Life Is Strange, Tomb Raider gibi seri şeklinde olan oyunların yapımcısı olan, Japon merkezli oyun şirketi bünyesinde 4.601 çalışan bulunduruyor.
7) Ubisoft – 2.9 milyar dolar
Tom Clancy, Assassin’s Creed, Watch Dogs, Far Cry, gibi oyun serilerini bünyesinde bulunduran Fransa merkezli şirket 1986’dan beri bu sektörde bulunuyor.
6) Sega – 3.36 milyar dolar
Sega denince aklıma ilk gelen oyunlar olan Yakuza ve Sonic bu şirketin yükünü taşıyorlar desek yalan olmaz. Aynı zamanda arcade oyun makinalarıda üreten firma 1960’dan itibaren faaliyetini sürdürüyor.
5) Electronic Arts – 4.5 milyar dolar
The Sims, Fifa, Battlefield, Star Wars, Need For Speed gibi büyük yapımları için de bulunduran ABD merkezli şirket kendisine listede 5. sırada yer buluyor.
4) Nintendo – 4.9 milyar dolar
Süper Mario, Zelda gibi popileritesi yüksek 2 oyuna sahip firma 1889’da oyun kartları üreticisi olarak kurulmuş olup, daha sonra video oyunu sektörüne girdi. Japonya merkezli şirket de 6113 kişi çalışmakta. Aynı zaman da oyun konsolları da üretmekte.
3) Activision Blizzard – 5.9 milyar dolar
2007’de başlaya iki dev ismin birleşme süreci devamında dev bir şirketi doğurdu. Activision tarafında Call of Duty, Blur, Spider Man, Quake, Doom, Prototype gibi öne çıkarken Blizzard’da Hearthstone, World of Warcraft, Diablo, Starcraft, gibi yapımlar öne çıkıyor.
2) Sony Computer Entertainment – 20 milyar dolar
Birçok teknolojik platformda yer alan Sony, video oyun sektöründe de en güçlü şirketlerin arasında yer alıyor. 1993 yılın da PlayStation konsollarını üretmek için açılan şirket günümüzde konsolların, yazılımsal ve donanımsal aygıtlarını üretmek için kullanılıyor. Günümüzde The Last of Us, God of War, Tekken, Detroit gibi oyunlar üreten Sony bana göre son yıllarda en kaliteli iş çıkaran firma rolünü üstleniyor.
1) Microsoft Studios – 40 milyar dolar
En yakın rakibine 20 milyar dolar gibi bir fark atan Microsoft Studios gerek yaptığı yazılımlar gereksede konsol ve video oyunlar ile maddi durum açısından yarışı baya bir önde götürüyor gibi gözüküyor.
Ayrıca Minecraft, Forza Horizon, Halo, Age of Empires gibi yapımlarda Microsoft Studios’a ait.
Tencent değiş miydi en değerli oyun firması?
Şu anda 472 milyar dolar pazar değerine sahip Tencent’i bu listeye koymamamın sebebi kendisinin daha çok sosyal medya ve yapay zekaya ağırlık vermeleri oldu.
9’da ufak dikkatsizlik olmuş milyar yerine milyon yazılarak.
Listede Rockstar Games’i görmemek beni biraz üzdü açıkçası
tencent’e noldu? Dünyanın en pahalı 5. şirketi olmayı başaranlar bu listeye mi giremedi? Zatrn listenin yarısında hisseleri bulunuyor.
Üsteki başka bir okuyucumuzada söylediğim gibi tencent şu anki değerini daha çok sosyal medya uygulamaları ve yapay zeka üzerine çalışmaları ile elde ettiği için göz ardı ettim. Aynı şekilde Valve’da hisse senetlerini halka açmadığı için bilemiyoruz.