Valve, lansman tarihi oldukça yaklaşan avuç içi oyun bilgisayarı Steam Deck’in net olarak çıkış tarihini bizlerle paylaşmıştı. Şubat ayının sonlarında raflarda olacak olan avuç içi oyun bilgisayarı için ilk resmi ön incelemeler gelmeye başladı.
YouTube üzerinde yaklaşık olarak 15 milyon aboneye sahip olan LinusTechTips isimli kanal, Steam Deck’in basın kiti ile gerçekleştirdiği ön inceleme videosunu paylaştı. Bu videoda net olarak belli olduğu üzere avuç içi oyun bilgisayarı performanslı olmasına rağmen bizlere konfordan mahrum bırakıyor.
Steam Deck’in İlk Ön İncelemesi Paylaşıldı
LinusTechTips, Steam Deck’in ön inceleme videosuna avuç içi oyun bilgisayarının sahip olduğu iki kontrol çubuğu, bir D-Pad ve dokunmatik yüzeyinin çeşitli kontrol seçeneklerinden bahsederek başlıyor.
LinusTechTips; Avuç içi oyun bilgisayarını rahat bir konumda tutarak kullandığımda her düğmeye rahatça ulaşabiliyor olsamda bazılarını kullanmayı oldukça garip buldum. Valve’ın geliştirdiği bu cihazın sonsuz kullanım esnekliğine ulaşmak için tasarım verilmesi gereken ufak bir bedel. Şimdiye kadar kullandığım diğer taşınabilir cihazlarla kıyasladığımda ise hepsinden kat ve kat daha iyi olduğunu belirtmeliyim.
Steam Deck Oyunlarda Kaç FPS Sunuyor
LinusTechTips, ön incelemesinde en çok merak edilen konu olan oyunların sunduğu performansa değinmeyi ihmal etmemiş. Her ne kadar kendisi bu cihazla beraber şimdiden birçok oyunu deneyimlemiş olsa da Valve’nin ambargosu yüzünden sadece yedi oyundan bahsedebiliyor.
Valve’nin bahsedilmesine izin verdiği oyunlar ise Forza Horizon 5, Control, Dead Cells, Ghostrunner, Devil May Cry 5, Street Fighter V ve Portal 2. Şimdilik izin verilen oyunlara bakıldığında ise cihazın oldukça güzel bir performans sunduğu aşikar.
Forza Horizon 5’in düşük ayarlarda 60FPS, Control’ün düşük ayarlarda yaklaşık 60FPS, Dead Cells’in yüksek ayarlarda 165FPS, Devil May Cry 5’in orta ayarlarda yaklaşık 86FPS ve Ghostrunner’ın ise orta ayarlarda 82FPS verdiğini videoda görebiliyoruz.
Cihazda yer alan işletim sistemi hakkında henüz bir şeyler paylaşılmasına izin verilmediği için maalesef ki detaylı bilgilere hala daha ulaşamıyoruz. Cihazın yanında verilen şarj kablosu için oldukça basit ve kısa olduğunu belirtiyor. Cihazın şarj girişinin üst tarafta bulunduğunu bu nedenle kullanıcıların daha uzun bir type-c kablo alması gerektiğini dile getiriyor.
Steam Deck’in Ekran Kalitesi Oldukça İyi
Steam Deck’in oyun performansının yanı sıra iddialı olduğu bir diğer konu da cihazda bulunan dokunmatik ekranın kalitesi. Diğer taşınabilir cihazlarla karşılaştırıldığında ekran kalitesi olarak açık ara rakiplerinden daha iyi bir konumda.
LinusTechTips; Steam Deck’in ekranı rakiplerine kıyasla daha iyi görünüyor. Nintendo Switch OLED gibi rahatsız edici bir parlaklığa sahip değil. Çözünürlük olarak 1280×800 piksele sahip olsa da 1X Player Mini’nin keskinliğini bizlere veremiyor.
Oyunların yükleme sürelerine bakıldığında ise LinusTechTips, cihazda bulunan dahili SSD’de yüklü olan bütün oyunların hemen hemen eşit sürelerde yüklendiğini söylüyor ancak daha fazla bilgi paylaşmıyor.
LinusTechTips’in inceleme videosunun tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.