Tarayıcı Tabanlı Oyunlara Ne Oldu?
Tarayıcı tabanlı oyunlar çoğu günümüz oyun severin altyapısını hazırlamıştır. Bizi “oyun” kavramına alıştıran ve oyun dünyasının manevi mirası gibi görülen tarayıcı tabanlı oyunlar, halen daha varlığını sürdürmeye devam ediyor. Özellikle 2000’li yıllardan sonra görülen bu furyada bir sürü oyun unutulmazlar listemize eklenmiştir. Peki bu tür oyunlar nasıl ortaya çıktı, neden çok benimsendi ve neredeler?
Bir oyunun neler ifade ettiğini ilk belki de tarayıcı tabanlı oyunları oynarken öğrendik. Türünden türüne değişiyordu belki ama hepsinin ortak özelliği yeterince uzun kalmalarıydı. Ne kadar süre varlığını devam ettirirse, o kadar oyuncu çekiyordu ve bu da, o dönemin internetinde ün demekti. Oyunun rol yapma veya aksiyon gibi türü fark etmeksizin bu oyunlar hem geleceğe hem de bulundukları zamana katkı yaptılar. Tabii ki o vakitlerde de oyunlar çıkmaya devam ediyordu ama tarayıcı tabanlı oyunlar, Türkiye’de hep ayrı bir yer tutmuştur.
İnternet kafe kültürünün yerleşmesi ve masaüstü bilgisayarların o vakitte külüstür tabirde olmaları ister istemez bizi tarayıcı tabanlı oyunlara yöneltiyordu. Sonuçta sadece internet gerekliydi, ekstra bir kuruluma ihtiyaç yoktu. KralOyun, Oyunlar1 ve daha nice siteler tabanımızı oluşturdular. Ancak yaş büyüdükçe başka tür oyunlara yönelmeye başladık. Kendi kişiliğimizi ve benliğimizi seçer gibi oyun türlerini denedik ve en sevdiğimiz oyun türümüzü seçtik. Bu noktada tıpkı yol ayrımında gibiydik, bana soracak olursanız ben hep rol yapma oyunlarını sevmişimdir. Bundan dolayı da Drakensang, Dragonfable, Legend Online, BomBom gibi oyunlara yöneldim ama diğer patikalardan da giderek Sanalika, Transformice, DarkOrbit, Ikariam veya Travian gibi oyunları da oynamaktan çekinmedim.
Günümüz vaktinde dediğinizde belki de utançla karşılanan oyunlardı bunlar. Ama o dönemlerde tarayıcı oyunlarının insanı çeken bir hazzı vardı. Klan savaşlarından ve samimi ortamlardan ziyade hiçbir zaman yapay olmayı değil, aksine canlı olmayı öğretmişlerdi. Sadece benliğimize temel yaratan unsurlar değillerdi onlar, büyüdüğümüzün de kanıtıydı. Bahsi geçen oyunlar dışında düşünsem daha fazlasını elbet söyleyebilirim ama bu oyunlar dönemin birer yapıtıydılar. Eminim bana katılan nice okuyucu olacaktır ve onlar da birkaç dakikalığına eskiyi yad edeceklerdir.
Peki gelelim bu tür oyunların günümüzde neler yaptığına.
Bahsi geçen çoğu oyun varlığını sürdürmekte devam ediyor ama dezavantajlarından biri olsa gerek kısır hikaye döngüleri sebebiyle ki bir tarayıcı oyununun lanetidir bu, artık çokça kişi oynamıyor. Konsolların ve yeni oyun markalarının hayatımıza girmesiyle tarayıcı oyunlar yeniliğe ayak uydurmak zorunda kaldılar veya kapatıldılar. Yeniliğe uymaya çalışanlar benim gibi eskiyi seven oyuncuların işine gitmedi ve daha fazla açık verdiler. Bana soracak olursanız hepsinin geleceği belirsiz. Onlar arafta kalmışlar, neler olacak bilmiyoruz ama yaşayan birer efsane olacaklar.