2000’li Yıllarda Çıkıp Hafızalarda Yer Eden 8 Oyun

Ersel Ay
Ersel Ay
8 Dk Okuma Süresi

Bu yazımız da 2000 ile 2010 arasında çıkmış birçok yönden piyasada öncü veya yenilikçi rol edinen, ismi duyulunca vay be denilen oyunları işleyeceğiz. Sıralama rastgele olup, herhangi bir derecelendirmeye tabi tutulmamıştır.

2000’li yıllarda oyun yapımı ve satışı daha sistematik bir hal alarak bu sektörün devasa bir büyüklüğe bürünmesinde önemli rol aldı. Bu yıllarda ortaya çıkan önemli oyunlar, gelecekte ki yapımları da derinden etkiledi ve belki de oyun sektörünün günümüzde ki halini almasını sağladı. Bu listede ki oyunları seçerken oynayanların hafızasına yer edinmiş ve hatta daha sonra ki zamanlarda oynayacakları oyunlara dahi etki etmiş, oyun dünyasına yeni mekanikler veya teknolojiler katmış yapımları seçmeye çalıştık. Umarım beğenirsiniz.

1) World of Warcraft (2004)

wow mn

1994’de tasarlanmaya başlanılan, 2001 yılında Blizzard Entertainment tarafından duyurulan 2004 yılında ise Warcraft serisinin 10. yılında piyasaya çıkan World of Warcraft listemizin olmazsa olmalarından. Belki de MMORPG oyun kültürüne onlarca oyuncu kazandırmış olan World of Warcraft zamanla da bu türün  bayrak taşıyan ismi haline geldi. Zamanla WoW öyle bir düzeye geldi ki neredeyse çıkan her yeni MMORPG oyunu WoW’dan belli bir esinlenme içeriyordu.

Aynı zaman da 12 milyonu aşkın kullanıcısı ile World of Warcraft en popüler MMORPG oyunu olarak Guinness Rekorlar Kitabında da kendine yer bulmuştur, ki WoW’da özel bir üyelik sisteminin (oyunu oynayabilmek için aylık ödeme

yapmanız gerekiyor) olmasına rağmen bu rakamları elde ettiği de göz ardı edilmemelidir. Şu ana kadar açılmış 100 milyon hesap ve 500 milyondan fazla oyun karakteri bulunmaktadır. Tüm bu oyuncular için sağlıklı bir sunucu hizmeti sağlamak isteyen Blizzard günlük sadece sunucular için 136.000 dolar harcamaktadır.

Tüm bu hayran kitlesinin ilgisini çekebilmek için Çin’in Changzhou şehrinde  48 milyon dolar harcanarak  içinde WoW heykelleri ve maketleri bulunan bir tema parkı bile yapılmıştır. Ayrıca oyundan esinlenerek yapılan ender filmlerden birisine de sahiptir. Tüm bu bilgilere baktığımızda bile World of Warcraft’ın ne kadar büyük bir yapım olduğunu anlayabiliriz.wow thema park mn

2) Battelfield 1942 (2002)

battlefield 1942 mn

Battelfield 1942 çıktığı döneme göre çok komplike bir oyun olarak göze batıyordu. 2. Dünya Savaşında geçen oyun bizlere birçok farklı savaş aletini de kullanma fırsatı veriyordu. Bunların içerisinde avcı ve bombardıman uçakları, büyük gemiler, topçu aleti, tanklar, denizaltılar ve askeri jipler gibi birimler vardı. (Toplamda 35 adet araç ve 19 farklı silah çeşidi.) Belki de rakibi olan Call of Duty serisinden bu özellikleri ile ayrılıyordu. Aynı zamanda Battelfield 1942 tasarlandığı süreçte sadece online bir oyun olarak düşünülmüş daha sonrasında tek oyunculu kısmının da oyuna katılması karar verilmiştir.

3) Mario Party 2 (2000)

mario party 2 mn

Mario Party 2 ilk oyunundan kalan eksikleri tamamlayarak 2000 yılında Nintendo 64 için piyasaya çıkış yaptı. İçinde birçok mini oyun bulunan Mario Party 2 sosyal oyunculuk konseptini de oyun dünyasına güzel bir şekilde tanıttı. Oyunda ki amacımız ise her turda atılan zarlar ile ilerleyerek en çok yıldızı toplayabilmek. Tabi ki bu yıldız sayısına asıl etki ise her tur sonunda 64 mini oyundan birini oynayarak elde edeceğimiz sıralamalar.  Başında uzun süreler geçirtebilen bu yapım da listede yer almayı fazlasıyla hak etti.

4) Resident Evil 4 (2005)

re4 mn 1

Çıktığı dönemde bolca ses getiren, çevre teması ve seslendirmeleri ile de tam bir aksiyon-korku oyununu yansıtan Resident Evil 4 listede yer aldı. Ayrıca oyun içerisinde ki boss fightlar da tam türüne uygundu. Aynı zamanda Resident Evil 4’de ilk defa quick time event denendi ve başarılı oldu. Daha sonrasında  birçok oyunda da bu oynanış yöntemini gördük.

Hikaye genelinde ise başkanın kaçırılan kızı olan Ashley’i geri getirmek için bizi yani Ajan Leon görevlendiriliyor. Hikayenin bundan sonraki kısmı ise tam anlamıyla bir su gibi akıp gidiyor. Oyunda çoğu karakterin kendine has bir karakteristik özelliğinin de olması  yapıma ayrı bir çekicilik katıyor.

5) Grand Theft Auto 3 (2001)

gta 3mn

Daha önce hiç görülmemiş bir büyüklükte ki açık dünyaya geçen Grand Theft Auto 3 tam anlamıyla oyun piyasasında bir devrim yaratmıştı . New York örnek alınarak tasarlanan haritasında keşfetmeye açık onlarca alan ve biz oyuncuları özgür kılan yapısı ile açıkçası ağızları açık bırakmıştı. Daha sonrasında gelecek açık dünya oyunlarına da bir rol model oldu dersek yanlış söylememiş oluruz.

Serinin ilk 3D oyunu da olan Grand Theft Auto 3’ün kısaca hikayesi ise sevgilisi tarafından aldatılan küçük çaplı hırsız Claude’nin Liberty City’de başından geçenleri içermektedir.

6) Max Payne 2 (2003)

max payne 2 mn

Finlandiyalı Remedy Entertainment tarafından üretilmiş, bir devam oyunu olarak çıkan Max Payne 2, çıktığı dönemde herkes tarafından oldukça olumlu eleştiriler almıştı. Gerek oyun gerek karakterler gerekse atmosferle tam bir uyum içinde olan yapım bullet-time oyun mekaniği ile de biz oyunculara fazlasıyla eğlenceli zaman geçirtmişti. Kısaca hikayesinden bahsetmek gerekirse ise ilk oyunda ki hikayeden sonra Max’in transfer olduğu NYPD’de, olay yerinde işledikleri daha önceden planlanmış cinayetleri geriye hiç kanıt kalmayacak şekilde temizleyen ve kendilerine temizlik şirketi süsü veren bir örgütü çökertmeye çalışmamız anlatılıyor.

7) Half Life 2 (2004)

hf2 mn

Valve, Half Life serisi ile oyun sektöründe iz bıraktı desek yanlış olmaz herhalde. Birçok olumlu özelliği ile bu yapım, oyun piyasasına ismini altın harflerle yazdırdı. İlk oyununun hayatımıza soktuğu mod yapımı ile ortaya Counter-Strike gibi oyuncuların uzun süre soluksuz oynayabildiği ve E-Spor camiasının bel kemiklerinden olan başka bir oyun çıkmıştı. Tüm bu yenilikçi kavramlar Half Life 2’de de devam etti ve bizlere yanında Source adlı grafik motoru ile geldi. Çıktığı zamana göre çok iyi bir grafik kalitesi sunan Source motoru oyuncuların hafızalarına kazınan bir diğer Half Life özelliği oldu. Hatta uzun süre Doom 3 ile Half Life 2 grafiksel açıdan karşılaştırıldı. Hikaye kısmında ise biz oyuncuların yaşattırdığı karamsar ve yalnızlık hissi belki de oyunlarda hissiyatın ne kadar önemli olduğunu kanıtlar durumda.

8) Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

cod4 mn

Bazılarına göre serinin en iyisi olarak gösterilen Call of Duty 4 Modern Warfare, neredeyse her alanda çok iyi iş çıkarılmış bir oyun olarak önümüze çıkıyor. Gerek hikaye modu gerekse multiplayer kısmında bu kadar güzel oynanış sunabilen çok az oyun vardır. Ayrıca serini ilk modern zamanda geçen oyunu olan COD 4 bu oyunda yaşadığı başarılar ile serinin başka bir yere yani günümüze kaymasına sebep oldu. Daha sonrasında Modern Warfare serisine yeni oyunlar çıkmış ondan sonra ise de Black Ops  serisi çıkış yapmıştır. Hikaye kısmında ise bizleri Orta Doğuda darbe ile başa gelen bir diktatörü devirme görevimiz ve Rusya’da çıkan iç savaşı durdurma çabalarımız yer alıyor.

Bu makaleyi paylaş
Takip et
Merhaba, öncelikle adım Ersel, 21 yaşındayım. Şu anda Dil ve Konuşma Terapisi öğrencisiyim. Kendimi bildim bileli oyun dünyasındayım. Daha çok aksiyon bazlı story modlu oyunlar oynuyorum. Burada size duygu, düşünce ve tecrübelerimi aktarmak istiyorum.Umarım yazılarım hoşunuza gider. Sağlıcakla kalın efendim. :)
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir