Sid Meier’s Civilization 7’deki Bu Yeni Sistem En Eğlenceli ve Zorlayıcı Özellik Olabilir

Bana ver oradan bi' Mısır, Abbasi karışık.

Muratcan Ös
Muratcan Ös - Genel Yayın Yönetmeni
8 Dk Okuma Süresi

Civilization serisi, özünde kaliteli bir 4X strateji oyunu olsa da bir süre sonra kendini tekrar eden bir oynanışa sahip diyebiliriz. Elbette strateji türü severler bana kafa göz dalmak isteyecektir ama durumu geliştiriciler bile kabullenmiş olacak ki yeni oyunla beraber yepyeni bir oynanış mekaniğini getirme kararı almışlar.

Civilization 7 ile beraber oyuna Ages isimli yeni bir mekanik geliyor ve bu mekanik, yapımcı Dennis Shirk tarafından hem eğlenceli hem de korkutucu ve zorlayıcı olarak tanımlanıyor. Ages ile birlikte oyunun bu oynanış kısmındaki tekrara düşme hissiyatının da kalkması planlanıyor.

Peki nedir Civilization 7’nin bu Ages mekaniği?

Karelerden altıgen şeklindeki tile’lardan oluşan haritaya geçmek kadar önemli ve köklü bir değişiklik olarak gösterilen Ages, oyununuzu upuzun bir serüven yerine ayrı bölümlere ayırmayı hedefliyor. Tarihe baktığımızda gerçekten de belli zaman çerçevelerinin “… Çağı” olarak adlandırıldığını görürüz çünkü bir olay veya gelişme, tarihçiler tarafından faz alınarak geçmişten günümüze olan yolculuğu sınıflandırmaya yarar.

Örneğin Tunç Çağı’na Tunç denmesinin sebebi belli bir zaman dilimi içerisinde bronz kullanımının yaygınlaşması ve insanların hayatlarını da buna şekillendirmesidir.

Civilization 7 de bu çağ sistemini oyuna daha farklı şekilde entegre ediyor. Her bir Çağ, insan gelişiminin belirli bir dönemine mercek tutarken medeniyetiniz; bir çağdan başka bir çağa geçerken kültürel, askeri, ekonomik, bilim ve idari alanlarda farklılıklara uğrayacak. Burada kilit nokta ise oyun boyunca tek bir medeniyet ile oynamamanız. Bir çağdan ötekine geçerken kurduğunuz şehir gelişecek ve yeni bir civilization (medeniyet) seçeceksiniz.

Mongolian City

Civilization 6’da Mısır insanlarının temsil ettiği Mısır medeniyetini ve bir liderini seçip oyun sonuna kadar aynı şekilde devam edebiliyordunuz. Yedinci oyunda ise tekrardan bir lider seçecek ve medeniyet seçecek ama çağ atladıkça lider değişmeden başka bir medeniyete evirilebileceksiniz.

Kafanızda bu konunun daha iyi canlanması için örnek vermeden önce böyle bir özelliğe neden ihtiyaç duyduklarını öğrenmenin yararı var. Geliştiriciler, Civilization 6 hakkında gelen yorumlara baktıklarında oyun sonunun veya oyunda geçirilen uzun bir zamanın ardından yapımın hiç de eğlenceli görülmediğini görmüş.

İlk 100 tur, oyuncular tarafından çok sevilen kısımlardan biridir çünkü medeniyeti baştan kuruyor, özellikleri ve bonusları yeni yeni öğreniyor ve adeta bir bebeğin emeklemesi hızında ilerlemeye çalışıyorsunuz. Ancak şehirler ve koloniler büyüdükçe, yönetilmesi gereken ordu sayısı arttıkça oyuncu daha çok bunalmaya başlıyor.

Öyle ki yarıdan fazla Civilization 6 oyuncusu, bu sebepten ötürü oyunu tam olarak bitirmemiş ve tekrardan başa dönüp oynamayı tercih etmiş!

Ages hakkında bildiklerimiz

Civilization 7 ile beraber oyununuz; Antiquity, Exploration ve Modern isminde üç farklı çağa ayrılıyor. Her bir Çağ, içerdikleriyle beraber oyunculara daha kompakt ve dolu bir Civ campaign deneyimi sunmayı hedefliyor. Medeniyetler, Çağlara özel olacak ve her bir medeniyetin kendisine has özel yetenekleri, askeri birlikleri ve binaları olacak. Girdiğiniz çağa göre oynanabilir haritanın büyüklüğü, araştırılabilir Civic ve teknolojiler de değişecek.

Ayrıca çağ atlandıkça da o çağ boyunca geçerli haritada yeni kaynaklar ortaya çıkacak. Bu da haritayı dinamik olarak değiştirecek ve oynanışı çeşitlendirecek. Bir çağda ne kadar ilerlediğiniz, Age Process (Çağ Süreci) tarafından belirlenecek ve her geçilen tur bu sürece katkı sağlayacak.

Norman City

Age Process ile yakından ilişkili olan Legacy Path de ilerlemenizin yanında tamamlayabileceğiniz birtakım objektifler sunacak. Legacy Path içerisinde Bilimsel, Askeri, Kültür ve Ekonomik alanlar altında belirli kilometre taşlarını tamamlamanızla birlikte daha fazla ödüller alabilecek ve bir sonraki çağa geçerken çeşitli bonuslar veya avantajlar kazanabileceksiniz.

Ayrıca başka bir Çağa geçerken bir Crisis (kriz veya dönüm noktası) olayıyla karşı karşıya kalacaksınız. Crisis, oyundaki tüm medeniyetlerin yüzleşmesi gereken bir olay olarak ortaya çıkarken kendi kurduğunuz krallığı da buna adapte etmenizi zorluyor.

Dönüm noktasından sonra bir Çağ tamamlanıp başka bir Çağa geçerken tüm oyuncular veya AI rakipler bu geçiş sürecine girmek zorunda kalıyor. Age Transition (Çağ Geçişi) esnasında krallığınızı yansıtan yeni bir medeniyet ve Çağda sürdürmek istediğiniz Legacy özelliklerini seçiyorsunuz. Ancak istediğiniz herhangi bir medeniyeti seçememekle beraber eski medeniyetinize coğrafi veya tarihi bir bağlantısı olanları seçebilmenize olanak tanımışlar. Buna rağmen oyun esnasındaki aksiyonlarınızla tarihsel bağlantı bulunmayan yolları açabilmenize izin verdikleri de belirtiliyor.

Özet geç, çok karışık oldu

Tamamdır, örneğin Civilization 7’de Hatshepsut’u (Hatşepsut) oynayabileceğiniz lider olarak seçtiniz. Öncelikle bu lider, hiçbir Çağ esnasında değişmiyor çünkü değişen medeniyetler yanında değişen bir liderin de oyun şevkini kırabileceği düşünülmüş. “Ben kimle savaşıyorum, kimi temsil ediyorum?” sorularından böylelikle kaçınılmış.

Antiquity Age’de Hatşepsut olarak Etiyopya coğrafyasında hüküm sürmüş Aksum Krallığı’nı veya Mısır’ı medeniyet olarak seçebiliyorsunuz. 150-200 tur veya aşağı yukarı 3-4 saat süren bir oynanış sonrasında Çağ atlıyor ve Exploration Age’e geliyorsunuz. Bu çağda Abbasiler, Moğolistan veya başka medeniyetlerden birini seçerek yolunuza devam ediyor ve krallığınızı birçok yönden çeşitlendiriyorsunuz. Örneğin Mısır-Abbasiler seçenekleriyle krallığınızda her iki medeniyetten askeri birlikler, binalar ve daha fazlası harmanlanabiliyor. Kültürel bir cümbüş ortaya çıkarıyorsunuz aslında.

Civ Paths Hatshepsut V2

Her bir Çağa geçmeden bir Crisis olayı oluyor ve Çağ bitmeden önce tamamlayabildiğiniz Legacy Path’deki kilometre taşları da bir sonraki Çağ oynayışınıza (örneğimizi devam ettirirsek Modern Age’de Buganda medeniyetinde) farklı bonuslar ve yetenekler kazandıracak. Örneğin bu bonuslardan biri Change Capital. Tamamladığınız Legacy Path’lerden alacağınız bu özellik, bir sonraki Çağ oynayışınızda sıkıntılı bir durumla karşılaştığınızda başkentinizi başka bir şehre taşıma imkanı veriyor.

Her bir Çağ ile birlikte güncellenmiş bir Civic ve Teknoloji haritası geliyor. Yeni kaynaklar haritayı dolduruyor ve oynanabilir alan değişiyor. Kısacası her bir Çağ, içinde ayrı bir bölüm olarak gösteriliyor ve oynanış deneyiminizi değiştiriyor.

Korkmak değil de tırsmak diyelim

Civilization 7 için Shirk’in neden çok korkutucu dediğini anlayabildiniz mi? Ages, kendi medeniyetinizi şekillendiriyor ama başka oyuncuların da aynı şekilde farklılaşmasına ve dallanıp budaklanmasına sebep oluyor. Dolayısıyla karşınızda lineer şekilde gelişen bir medeniyetten ziyade üç medeniyetin iyi yönlerini barındıran karma bir krallık bulunmaya başlıyor.

Strateji çılgınları Civilization 7’deki bu sisteme ayak uydurup dinamik krallıkları ve medeniyet kombolarını nasıl yenmeyi düşünüyor? Oyunun bu sistemini konu alan developer diary’e bakıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu makaleyi paylaş
By Muratcan Ös Genel Yayın Yönetmeni
Takip et
İsmim Muratcan Ös. MisteRNOOB'da Genel Yayın Yönetmeni ve Indie divizyonunun lideriyim. Üç seneyi aşkın yazarlıkla uğraşıyorum.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir