Bir çoğumuz oyun deneyimimize online oyunlarla başlamışızdır. Online oyunlar en azından ulaşılması kolay, oynaması ise oldukça keyiflidir. Zira karşınızdaki rakiplerinizin ya da yanınızdaki ekip arkadaşlarınızın gerçek insanlar olması oyuna ayrı bir boyut katmakta ve aldığınız zevki arttırmakta. Ancak çoğu zaman zevk alarak oynadığımız online oyunların kapanma olasılığını da olur. Bu durum her ne kadar üzücü olsa da bazı oyunlar vardır ki büyük hayallerle ortaya çıkar ama tam bir fiyasko olarak yok olur giderler. Bu videoda ise çoğu oyuncunun maalesef zevk alamadığı veya belirli nedenlerle kısa zaman içinde terk ettiği online oyunları listeledik. O zaman hadi başlayalım.
Crucible
Amazon Game Studios’un bir parçası olan Relentless Studio tarafından geliştirilen Crucible, özünde bir TPS (üçüncü şahıs) online shooter oyunuydu. Unreal Tournament’ın 2020 versiyonunu anımsatan oyun, klasik takım bazlı savaşların yanında farklı oyun modları ve karakterler arası çeşitlilik de sunuyordu. Öyle ki seçeceğiniz her bir karakterin kendine has özelliği vardı ve bu da maça başlamadan evvel taktik ve strateji oluşturmanızı gerektiriyordu. Buna rağmen Crucible, ne yazık ki beklentileri karşılamaktan öte kendisinden beklenilenleri yerine getiremedi.
Crucible’ın yaptığı ilk hata, hiçbir şekilde reklam ve tanıtıcı ürünlere başvurmamalarıydı. Amazon gibi büyük bir şirketin yeterli parası ve nüfuzu vardı nihayetinde, ama ne oyunun arkasındaki şirket ne de oyunu yapan stüdyo, bunlardan hiçbirine başvurmadı. Oyuncuları oyuna çekecek ve oyunla alakalı bilgi verecek herhangi bir çalışmanın olmaması ve dijital marketlerde aniden belirmesi onlara yeterli gelmişti herhalde. Zira oyuncuların, kendi kendilerine keşfedeceklerini ön mü gördüler bilemiyoruz. Ancak Crucible’ın çıktığı günden itibaren aktif oyuncu sayısı iki haftada %90 azaldı.
Bunun yanında oyuncular oyunda bulunan üç farklı modu da oynadıktan sonra ikinci hatayı hemen gördüler: Yapımcıların kafasında net bir algı oluşmamıştı. Çünkü bu üç farklı oyun modu, üç farklı oyun türüne yönelik yapılmıştı. Oynanış yönünde bu varsayılmış çeşitlilik ne yazık ki tümüyle benimsenemedi. Teknik hatalar ve karakter şemasının her oyun moduna elverişli olmaması da eklenince Crucible, önce kapalı beta’ya geri döndü, ardından da 9 Kasım 2020’de kepenklerini (serverlarını) kapattı.
Anthem
RPG elementleriyle bezenmiş olan looter shooter türündeki Anthem, BioWare tarafından 2019 yılında çıkarılmıştı. Fragman, oyunu bekleyen oyuncuları derinden sarsmış ve dikkatlerini çekmişti zira multiplayer kısmının yanında bir de hikaye modu ve endgame sistemi ile birlikte geliyordu ki bütün bunlar bir looter shooter oyunu için inanılmaz derecede zahmetliydi.
Anthem her ne kadar bir servis oyunu olarak düşünülse de bu fikir, merkezinden çatlamış şekildeydi. 6 yıllık geliştirme sürecinden sonra tıpkı Crucible gibi kararsızlık, oyunun her noktasında görülmekteydi. Somut bir fikre en başından sahip olamayan oyun, amaçsız bir yapıma dönüştü. Nisan 2019’da araştırmacı gazeteci Jason Schreier, oyunun markete sunulan versiyonunun 1 yıldan daha kısa sürede yapıldığını ortaya çıkardı. Bu da 6 yıllık ayrılan zaman içerisinde neredeyse 5 yılın bir hiç uğruna harcandığını ifade ediyor. Çoğu ismini vermek istemeyen BioWare çalışanı da Schreier’e oyunun geliştirilme sürecinin başından sonuna dek vasat bir şekilde yönetildiğini ifade ediyor. Halen daha orijinal Anthem’i oynayabilseniz de artık oyuna hiçbir şekilde update gelmiyor. Yine de çalışanlar oyunun baştan sona elden geçirileceğinin sözünü de verdiler.
Artifact
Sanal bir kart oyunu olan ve Dota 2 evreninde geçen Artifact, Valve tarafından geliştirilmiş ve yapım süreci Richard Garfield tarafından yönetilmiş bir oyundu. Oyuncular arasındaki mücadeleler, yalnızca aynı renk ve kahramanlardaki kartların oynanabildiği üç tahtada gerçekleşiyordu. Bütün bunların yanında piyasadaki diğer kart oyunlarından hiçbir farkı yoktu.
Bu donuk oynanış stilinin yanında Valve çok cesurca bir karara imza atarak, oyundaki ek kartları gerçek parayla Steam’de satılabilir hale getirdi. Onlara göre halen daha kartlar, kasılarak ele geçirilebilirdi, ama oyuncular arasında dengesizlik yaratan bu durum, onların keyfini zaten kaçırdı. Bütün bunların yanında kapalı betadan beri oyuncuların isteklerinin dinlenmemesi de eklenince Artifact çok geçmeden tüm ilgisini kaybetti ve yapımcılar da oyunu geliştirmeyi durdurdular. Çoğu yeni oyuncu için bütün bunlar, agresif bir para kazanma stratejisinden başka bir şey değildi.
Evolve
2015 yılında piyasaya sürülen Evolve, 5 kişilik bir aksiyon shooter oyunuydu. 4 kişinin avcı olduğu ve geri kalan kişinin canavar olduğu oyunda amaç, canavarı yakalamak üzerine kuruluydu. Tabii ki canavar için ise dört kişiyi elimine etmek yegane hedefti. Left 4 Dead serisini yapanların geliştirdiği oyun başında ücretli olarak düşünülmüş ama sonradan ücretsiz modele geçiş yapmıştı.
Kağıt üzerinde Evolve gayet ilgi çekici dursa da başlığı ve vadettiklerine karşılık fiyatı, neredeyse triple A seviyesi oyun fiyatı civarındaydı. Bunun yanında oyun içi ekstralar da parayla satılmaya başlayınca oyuncular, ne ile karşı karşıya kaldıklarını anlamıştı. Geliştiriciler oyunu, 2016 yılında ücretsiz olarak düzenlese de sorunlar bununla sınırlı kalmadı. Oyuncular ilginç oyun içeriğine karşılık çok çabuk sıkıldılar zira canavar haritada bir yerde saklanıyor ve geri kalan dört kişi de canavarı arıyordu. Oyunun gereksiz mekanikleri, böylesine güzel bir fikri heba ettiğinde sene 2018’di ve bununla birlikte Evolve’ın serverları da kapanmış oldu.
Battleborn
Borderlands serisinin yapımcıları tarafından geliştirilen online shooter oyunu olan Battleborn, içerisinde farklı oyun modlarının yanında farklı özelliklere sahip karakterler ve silahlar da içeriyordu.
Battleborn’un geleceği de Crucible’dan farklı olmadı. Yapımcıların bu oyun hakkında tam ne fikre sahip olduğu belli olmayınca, ortaya çıkan ürün de oyuncuları gereğince aktif olarak tutamadı. Amaçsız bir oyun olarak dünyaya gelen Battleborn, ücretsiz sunulmasına ve farklı oyun modlarına sahip olmasına karşılık beklentileri karşılayamadı. Zaten bu oyun modlarının sorunsuz çalışmadığı da apaçık ortadaydı. Üstüne üstlük bu hayatta kalma çabalarının yanında Blizzard’ın ses getiren oyunu Overwatch da aynı zamanda çıkınca yapımcılar, oyunlarını neredeyse pazarlayamaz duruma geldiler. 2017 yılında Battleborn’un gelişimi sona erdi ve bu ay içerisinde de serverları resmen kapandı.
The Elder Scrolls Legends
Adından da anlaşılacağı üzere ünlü RPG oyunu evreninde geçen bir kart oyunu, Bethesda’nın bünyesinde bulundurduğu alt stüdyolardan biri tarafından geliştirilmişti. Diğer kart oyunları gibi amaç karşınızdaki oyuncunun canını götürmekti ve bunu da tüm kartlarını yok ederek yapabiliyordunuz.
Oyun aslında teknik olarak problemli denemezdi ama kendisini, diğer oyunlardan sıyıracak özelliklere sahip değildi. Sadece adının getireceği ilgiyi düşleyen geliştiricileri bir hayli yıpratan durumlardan en önemlisi, kart oyunları piyasasına yeterli rekabeti getirememiş olmasıydı. En basitinden Hearthstone oyuncularının bu oyuna geçiş yapmaları için hiçbir nedenleri yoktu. Bu vakte kadar yalpalayarak gelen oyun, League of Legends evreninde geçen Legends of Runterra’nın çıkışıyla iyice sarsıldı ve geliştiriciler de kısa zaman sonrasında oyuna güncelleme gelmeyeceğini açıkladılar. Buna rağmen serverlar halen daha açık ama gelecek ne getirir bilinmez.
Paragon
Epic Games tarafından geliştirilen Paragon, üçüncü şahıs MOBA oyunuydu. Piyasadaki diğer MOBA oyunlarından hiçbir farkı da yoktu. Harita yine üç çizgi şekline ayrılmıştı ve her karakterin kendine has özellikleri vardı. Belki de sahip olduğu klasik yapıdan dolayı hiçbir zaman açık betadan çıkamadı.
Paragon’un sonunu getiren tek bir durum vardı ve o da oyunu yapan stüdyodan gelmişti. 2017 yılında Fortnite: Battle Royale’in çıkışı ve aniden bu oyuna olan ilgi patlaması, yapımcıların ilgilerinin Paragon’dan kaymasına sebep oldu. Zaman içerisinde oyuncular ile yapımcılar arasında iletişim kopukluğu ve MOBA piyasasında rekabetin önceden belirlenmiş olması nedeniyle Paragon, 2018 yılında serverlarını kapattı. İlginç olan durum ise oyuna yapılan her türlü para harcamasının iadesi de Epic Games tarafından bizzat kabul edilmişti