MMORPG Oyunlarına İlgi Azalıyor mu?
Massively Multiplayer Online Role-Playing veya Türkçe haliyle Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma oyunları, ülkemizde belli bir dönem çok oynandı ve çok sevildi. Ancak bu popülerlik zaman içinde neredeyse yok olacak seviyeye geldi ve çoğu MMORPG oyunu tozlu raflara gömüldü.
Peki bu radikal dönüşün sebebi neydi? Neden bir anda kemik kadrolar dahil bu oyunları bıraktı?
Öncelikle MMORPG teriminin nereden geldiğine bakmak gerek. Bu terim ilk olarak Ultima Online’ın kurucusu Richard Garriott tarafından oluşturuldu. Şayet bu terimden önce bu tür oyunlara Multi User Dungeons veya kısaca MUD deniyordu. Bu tür oyunlar, çevrimiçi olarak farklı platformdan bağlanan kullanıcılar eşliğinde tamamen fantezik bir dünyaya sahip. Genellikle çoğu MMORPG oyunu benzer özelliklere aittir: Belli fonksiyonlarda ve sınıflarda karakter oluşturulur ve devasa açık dünyada görev yapılarak bu karakter geliştirilir. Tabii ki de ortada bir hikaye vardır ama ana amaç aslında karakter geliştirmek, loot toplamak ve kullanıcıların gerek birbirleriyle gerek açık dünyayla eğlenmesini sağlamaktır. Bundan dolayı MMORPG oyunlar hızlı ve dinamik oyunlar değildir, tersine vakit isteyen oyundur ve o nedenle oynanmadan önce iki kere düşünülmesi gereklidir. Ancak vakit, MMORPG oyunlarının rafa kalkması için başlı başına bir neden değil. Keşke olsa…
Bir diğer neden ise günümüzde P2W (Pay-To-Win) teriminden kaynaklanan oyuncuların yabancılaşması. 1997’den beri yaygınlaşan MMORPG oyunları bir ara öyle bir seviyeye ulaşmıştı ki ülkemizde birkaç ayda bir bu tarzda oyun çıkıyordu. Seveni çoktu zira sırf MMORPG oyun sağlayan adeta ikinci evimiz olan internet kafeler vardı. O zamanlar bu oyunlarda emek ve para ya da maddiyat ve maneviyat dengeli şekildeydi. Maddiyat sizi fazla sıkmamakla beraber, maneviyatın ve emeğin getirdiği başarı hissi biz oyuncuları oyuna bağlıyordu. Ama özellikle 2000’li yıllarda bu terazi maddiyat kavramına doğru doğrulmaya başladı. Artık emek değil, cüzdan konuşuyor oluyordu oyunlarda. Bu dengesizliği kendilerine yediremeyen oyuncular ise bu tür oyunlardan yavaş yavaş elini eteğini çekmek zorunda kaldı. Ne kadar her çıkan MMORPG oyununa şans verseler de sonuç yine hüsran oldu.
World of Warcraft’ın piyasaya hakim olmasından sonra çıkan bazı MMORPG oyunları tutunamadı ve kapandı, bazıları ise sırf nostaljik sebepler dolayısıyla oynanıyor. Oyun kültürümüze yerleşmiş olan Metin2, Knight Online, Silkroad Online, NosTale gibi oyunlar halen daha az sayıda oyuncu barındırıyor. Özellikle oyun sektöründe MOBA ve Battle Royale tarzı oyunların artmasıyla MMORPG oyunlar geri plana atılsa da ben yine de yenilikçi yaklaşımlarla tekrardan oyuncuların kalbini kazabileceğini biliyorum.
Yatır kazan bitirdi bence
Metin2 nasıl z sayıda oynanıyor. Deli gibi oyuncusu var. Sürekli pvp serverlar açılıyor kapanıyor. Her yeni açılan pvp server en az 80k oyuncu aktif oynuyor.