Berke Sönmez
Berke Sönmez - Deputy Editor
12 Dk Okuma Süresi
sodaman
7.9
Sodaman

Son 1-2 yıl, Türk oyun sektörü adına inkar edilemez bir ivmelenmeye imkan tanıdı. Yakın zamanlı gidecek olursak Once Alive, Toy Shire, Ingression ve Anomaly Agent gibi pek çok yapım, oyuncularla buluştu ve zaman ilerledikçe yenileri de buluşmaya devam edecek. Yalnız, nicelik artış gösterirken nitelik de artış göstermekteydi ki pek çok oyunumuz büyük basın mecralarınca da fark edilmeye başladı. PC oyuncularının en uğrak noktası Steam’de gerçekleşen Land of the Crescent etkinliği, hem biz oyuncular hem de geliştiriciler için büyük bir fırsattı.

Bugünse The Land of the Crescent’ta demosuyla beraber gözlerin üzerinde olduğu Sodaman‘in erken erişim sürümünü incelemek üzere kolları sıvamış bulunuyorum. Bakalım 4 çocukluk arkadaşından oluşan Tape Corps ekibi, o zamandan bu zamana neler yapmış ve neler yapma niyetinde?

Sodaman

Lakin öncesinde son olarak değinmek istediğim bir durum var. Sodaman’in erken erişim incelemesini kaleme alırken “erken erişim” kısmına pek çok kez parmak basacağım. Bu kapsamda, dile getirmeyi arzuladığım ve kayda değer etmenlerle beraber artı ve eksileri sıralarken; esas odağım oyunun genel yapısı ve gelecekte sunabilecekleri üzerine olacaktır. Öyleyse lafı daha da uzatmadan Sodaman ve benim deyimimle SodaVerse‘e sodaların gazı kaçmadan giriş yapalım. 😀

Senaryo ve Sodaman yakıştırması

Öncelikle bazı rogue like yapımların senaryo kısmına pek ağırlık vermemesi durumundan bir küçük bahsetmek istiyorum. Kimi kesimlerce pek elzem bir parça olarak görülmemesinden bazı geliştiriciler oynanış kısmına daha fazla ağırlık vermeyi tercih ediyor. Oysaki bence, oyuncuya bir motivasyon verme noktasında değeri bilinmeyen bir iş sunuyor. Kaldı ki oynanış tarafında belirli standartları karşılamış olan bir yapımı, üst segmente taşıyacak olan taraf da senaryodan başka ne olabilir ki? Çok uç bir örnek olsa da hikaye anlatısı ile beraber Hadesin neler yaptığı ortada.

Biraz gevezeliğin ardından Sodaman’e dönecek olursak, oyun kaydı açtığımız anda ufak bir tutorial ve karikatür tarzında hikaye anlatısı bizleri kucaklıyor. Yer yer sanki John Wickmişcesine anlar da sunan karakterimizin, Sodaman ismini nasıl aldığı ve biz kontrolünü alana dek başına gelenleri an an takip ediyoruz. Sodaman’in soda ile ilişkisi ve SodaVerse için önemini pekala kavradıktan sonra gezegen gezegen kendimizi riske ederek sodaların gazı uğruna mücadeleye sarılıyoruz.

Sodaman’in senaryo ve hikaye anlatısı nezdinde kabul edilebilir bir kalite sunduğu kanısındayım. Çok fazla diyalog veyahut ara sahne benzeri unsur bulunmuyor evet fakat gerekmiyor da. Mevcut hikaye için yeterli bir anlatı stili ve mizahın da ön planda tutulduğu bir yapı karşımızda. Zaten sigara bağımlılığının sodaya evrilmesi durumundan yola çıkılarak komik ve havalı olması beklenen bir hadise ancak böyle hayata geçirilebilirdi. Şayet benim gibi oyunlarda gerek kara gerekse alışagelmiş mizah kullanımından hoşnut kalan biriyseniz pek çok kez tebessüm edeceksiniz.

Geliştirici ekip bu tarz unsurlarda resmen yağmur olmuş yağmış. Bazen soda isimleriyle bazense karakter tasarımları veya onlara yazılmış diyaloglar ile listeyi bir hayli uzatabiliriz. Hatta örnek vermeden de geçmeyelim. Pek de açıklama gerektirmeyen Şişman Efes (Tombul demek daha tatlı olurdu sanki) ya da İngilizce öğrenen her bir kimsenin en az bir kez maruz kaldığı “iRun” ve bunlara benzer pek çok minik detay bulunuyor.

Sodaman

Bu kısımdan nihayet oynanışa geçmeden evvel bir derleyip toplayalım. Sodaman ve SodaVerse erken erişim olarak 3 tam bölüm sunmakta. Risk olarak adlandırılan bu bölümlerde takip edilecek bir görev dizisi ve senaryo mevcut. Lakin 2. gezegen ve sonrası şu an için tam anlamıyla hazır değil fakat ilk gezegen ve 3 Risk benim için oldukça zevkliydi. Hal böyle olunca sonrası için de bir hayli heyecan duyduğumu söylemeliyim. Sodaman hikaye ve anlatısı kapsamında benden geçer not alıyor.

Soda çerçevesinde oynanış

İlk başta düşündüğümden daha uzun süren bir hikaye kısmının ardından gelelim esas meseleye. Gücünün bir kısmını sodalardan alan Sodaman’in oynanışı pek bir çeşitli ve güç fantezilerine oldukça müsait. Ben mesela bir noktada Thor’un ömrü hayatı boyunca attığı yıldırımın 3-5 katını attığım kanaatindeyim 😀

Sodalarla başlangıç yapalım o halde. Düşman öldürüp her seviye atladığımızda düşen kristalleri toplamak suretiyle seviye atlıyoruz. Atladığımız her seviye ise bize 3 soda arasından bir seçim ödülü olarak geri dönüyor. Buna ek olarak mini boss ve elitler de alt edildikleri takdirde soda düşürüyor. Şu an hali hazırda 3 ana boss ve birkaç mini boss Sodaman’i zorlama niyetinde ancak oyuncu olarak buna pek müsaade etmiyoruz. Sıktığımız her mermi ile düşmanların animasyonlarına ebediyeten son veriyoruz.

Sodalara geçmeden evvel boss tasarımları ve saldırı şemaları üzerine bir parantez açmak istiyorum. Bossların tasarımları da karakter tasarımları gibi çok hoş. Hem siberpunk havasını veriyor hem de animasyonlarıyla göze hoş bir görüntü çiziyorlar. Mücadele olaraksa öğrenme eğrisi zor olmayan adil bir zorluk sunuyorlar. Büyük oranda bosslardan düşen sibernetikler de yine keserken harcadığınız eforun karşılığını veriyor. 6 farklı kategoride çeşitli bonuslar sunan sibernetikler de, Sodaman’in güvenebileceği limanlar arasında olduğu gibi buildlerinizi şenlendirecek kıvamda.

Sodaların amacıysa 7 farklı kategoride toplanıp isim verdikleri Sodaman’e elbet güç olarak dönmek. Bunlar alev zehir veya yıldırım gibi elementlere sahip olmakla beraber kendi içlerinde de 7 farklı kategoriye dağılmış durumda. Pasif olanı saymazsak geriye kalan 6 kategori ile gerçekten derin bir çeşitlilik ve birbirinden farklı bir sürü build imkanı sunulduğu gerçeği inkar edilemez. Ortalama 20 dakika süren Risklerin extra zorluk modu olan Ruckus’larda teste tabii tutulabilecek çok farklı build bulunuyor.

Benim şu ana dek en çok hoşuma giden gerçekten de Thor’dan daha fazla yıldırım attığım build oldu. Sodaman güç fantezileri için o denli müsait bir ortam oluşturuyor ki. Biraz şans ve planlama beraberinde, neredeyse anında reload attığınız bir Sniper ile düşmanlar arası mermi ve yıldırım sektirerek pekala katliam yapabilirsiniz. Sniper demişken silahlara da değinmeyi ihmal etmeyelim. Toplam 7 silah Soda Wick’in ellerinde adeta birer nükleere dönüşüyor. Minik planlamalarla her birinden ayrı zevk almak için en uygun ortam oluşturulmuş desek yanlış olmaz.

Sodaman

Rotayı sodalardan biraz daha haritaya çevirelim ve dört bir yana dağılmış NPC ve eşyalara da değinelim. Sodaman’e sodaların gazının yok olması gibi kahreden bu olaylar silsilesinde tek güç veren, sodalar değil. Pasif bonuslar veyahut bir tercih sonrasında belirli şeyleri karakterimizden alıp yenilerini sunacak olay örgüleri de mevcut. Sodalar kadar etkili olmasa da haritada düşman katliamı yaparken etrafa göz atıp bu gibi avantajları değerlendirmekte fayda var. Nitekim dahasıyla da karşılabilirsiniz.

Haritada volta atarken denk gelebileceğimiz bir başka önemli unsur ise sandıklar. Bu sandıklar sodalardan sonra belki de sodalar kadar mühim desek yalan olmaz. Belirli bir süre o alanda bekleyerek elde ettiğimiz kartları boş olan hanelere yerleştirebiliyoruz. Sodalarda da olduğu gibi farklı enderlik durumlarına sahip bu kartlar, Sodaman’e bonuslar sunan bir başka boyut. Fark da etmiş olacağınız üzere oynanış noktasında üzerinde durabilecek pek çok bileşen mevcut. Birtakım mekanikler üzerinde çok fazla detaya inmememe karşın paragraf paragraf akıp gitmekte. O yüzden biraz daha derleyip toplama işlemi yaparak sıradaki kısma geçiş yapalım.

Sodaman

Sodaman’in bir rogue like ve bullet heaven yapımı olarak türün önde gelen Death Must Die ve elbet sektörün flaş ismi Balatro’dan etkilenerek bünyesine bir şeyler katmış. Kendi teması ile doğru bir biçimde sentezleyerek siberpunk havasını güçlendirmiş ve sağlam bir yapı kurmuş. Erken erişim sürecinde oyuncuya sundukları, tadı damakta bırakmakla beraber dahası içinse ziyadesiyle ümit beslenmesine yol açıyor. Şu an için eksi olarak: Bir iki yerin zorluk düzeyinin dengeli olmaması, bazense yeni soda veyahut mevcut olana güçlendirme olarak gelme dengesini öne sürebilirim. Bir de kontrolcü desteğinin noksanlığının yanı sıra harita kısmının daha iyi iş çıkarabileceğini belirtip yavaştan kapanışa doğru geçelim.

Siberpunk tema, müzikler ve optimizasyon

Sodaman 3 farklı gezegen ve her birinde üçer adet Risk sunmak istiyor. Şu an için konuşmak gerekirse ilk gezegen ve 3 Risk SodaVerse’in sunmak istediği siberpunk evreni noktasında iyi bir iş çıkarıyor. Silahlar, sibernetikler gibi pek çok siberpunk havası veren elementin yanında müzikler de bu evreni tamamlıyor diyebilirim.

Hali hazırda düşük sistem gereksinimleri ile göz kırpan Sodaman, optimizasyon tarafında herhangi bir kasma veya çökmeye maruz bırakmadı beni. Özellikle Kristal Cennet Risk III’te 3-4 defa haritada düşmanlar haricinde bir şey göremediğim oldu ve üstesinden başarıyla geldi Sodaman. Yalnız bu demek değil ki giderilmesi gereken başka sorunlar da yok değil. Oynanış mekanikleri içinde büyük bir yeri olan kart sisteminde ve NPC etkileşimlerinde de bir iki minik hata ile karşılaştım. Lakin bunların da zamanla giderileceğine eminim çünkü ben oynarken dahi güncellemeler ile diğer sorunlar çözülüyordu. Şu aşamada yapılması en doğru olan, denk gelinen hataların bildirilmesi olacaktır ki erken erişimin olayı da biraz bu zaten.

Sodaman

Erken Erişim ve beraberinde getirdikleri

Bir incelemenin daha sonuna doğru gelirken Sodaman’e şimdilik veda edip erken erişim boyunca sıkı takipçisi olacağız. Bu süreçte yapacaklarının bir kısmını paylaşan Tape Corps, şüphesiz oyunu günden güne daha stabil ve dengeli bir hale getirecektir. Şu an paylaşılanlar arasında yeni bosslar ve düşmanlar, yeni Risk seviyeleri ve Ruckus modunda düşürülebilecek güçlendirmelere sahip sibernetikler dikkat çekiyor.

Lakin eminim ki ekibin halen daha paylaşmadığı henüz yeşermemiş, fikir aşamasında olan eklemeleri de olacaktır. Çünkü -biraz kişisel olacak ancak- Gist 2024’te tanıdığım Sodaman üzerine koyarak ilerledi ve topluluk ile iletişimini bir an bile koparmadı. Son demodan bu yana değişen ve şu an en beğendiğim kısımlardan biri olan Arayüz tasarımı da bunu destekleyenler arasında.

Mac ve Linux desteklerine de sahip erken erişim sürümü şu anda sunduğu içerikle, 3 Mart’a kadar geçerli 2.39$ fiyat etiketinin hakkını pekala veriyor. Çıkış günü bile gelen güncellemelerle oyun daha kompakt bir yapı sunmayı amaçlarken bu fiyatı kaçırmamakta fayda var.

Tape Corps tarafından geliştirilen ve GameDev.ist tarafından yayınlanan Sodaman, 17 Şubat 2025 tarihi itibariyle Erken Erişim olarak çıkmış bulunuyor. Eğer farklı bir inceleme okumak isterseniz Xbox ve Obsidian imzalı Avowed incelememize de göz atabilirsiniz.

sodaman
Sodaman
7.9
İnceleme 7.9
Bu makaleyi paylaş
Deputy Editor
Takip et
"Praise The Sun"
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir