Steam Oyun Festivalinde Potansiyele Sahip Oyunlar Dizisi Bölüm 2: Omno

Muratcan Ös
Muratcan Ös - Genel Yayın Yönetmeni
3 Dk Okuma Süresi

Steam Oyun Festivalinde Potansiyele Sahip Oyunlar Dizisi Bölüm 2: Omno

Tıpkı çoğu oyun gibi indie bir yapım olarak oyun dünyasına giren Omno, önündeki basamakları tırmanarak Steam’e kadar olan bir yolculuk yapıyor. Kendi fikrime göre bu kadar az şey sunulan bu oyunun, bu kadar övgü dolu yorumları alması şaşırtıcı çünkü biz, oyun severler olarak demo sürümlerinde olabildiğinde çok içeriğin olmasını isteriz, oyun hakkında öyle ya da böyle bir bilgiye sahip olmamız gereklidir. Rasyonel olarak bakıldığında Omno’nun demo sürümü tek bir mekanda geçiyor ve basit bir puzzle çözülerek bitiriliyor. Ancak bu haliyle bile hep hissetmek istediğimiz o doygunluk hissini veriyor.

ScreenShot00036

Aksiyon TPS türünde olan bu oyunda Omno adındaki bir karakteri yönetiyoruz ve Omno’nun yolculuğuna bizzat tanıklık ediyoruz. Bu yolculuk esnasında çeşitli puzzle’ları çözüyor, bilinmedik mekanlardan geçiyor ve bilinmedik yaratıklarla arkadaşlıklar kuruyoruz. Oyunun yapımcısı Jonas Manke’ye göre oyun; yemyeşil ormanlarda, güneşin tam tepemizde olduğu bir çölde, duygusuz bir tundrada ve terk edilmiş bir uygarlığın olduğu bulutların tepesinde geçiyor. Manke aynı zamanda bazı yaratıklarla temelli arkadaş olabileceğimizi de vurguluyor ki belki bir yolculuk arkadaşı edinebileceğiz. Üç boyutlu platform temelli puzzle’ları çözerken atmosfer ve mekan kendine hayran bıraktıracak zira demo sürümünde gördüğüm çok yumuşak bir oynanışa sahip. Barışçıl bir atmosfer sezildiği için her tarafa girip çıkabiliyorsunuz.

Omno 2020’nin İlkbahar Aylarında Yayınlanacak 1 1620x600 1

Puzzle’ları yapmadan önce bir mekanizmayı aktifleştirmeniz gerek ve bu mekanizma da enerji toplayarak aktif hale getirilebiliyor. Enerji toplamak ise basit, bunun için çevreyi keşfetmeniz yeterli. Bazen bitkilerin üzerinde, bazen kayalarda ve bazen da canlıların içinde bulunabiliyor enerjiler. Her enerji topladığınızda üst kısımda 100 baremine ne kadar kaldığını söyleyen yazı da çıkıyor. Bu enerjilerle de sürekli taşıdığımız asayla çeşitli hareketler yapabiliyoruz; asayı bir kaykay gibi kullanmak veya enerji topu yaratmak gibi. Ayrıca bir nevi yan oynanış olarak da bulunduğunuz mekanlarda “Explorer Stone” denilen taşları ve “Wisdom Sphere” denilen küreleri toplayabiliyorsunuz. Bunların şu anda ne işe yaradıkları meçhul ama küreler büyük ihtimalle mekanda bulunan bir yapının üzerindeki gizli sembolleri ortaya çıkarıyor. Oyun da bize bu sembollerin ne anlama geldiğini sonda söyleyeceğini söylüyor ki büyük ihtimalle Omno’nun yolculuğu ve bu yolculuğun nedeni orada saklı gibi duruyor.

 

Tek başına çalışan Jonas Manke ve StudioInkyFox, bu oyunla ilk hobi olarak uğraşmaya başlamış ama zamanla iş ciddileşerek Omno bu boyutlara gelmiş. Benim fazlasıyla dikkatimi çeken bu oyun hem grafikleriyle hem de içerdiği mistik hikayesi (yolculuk) ile istek listemde yerimi aldı. Bu haliyle bile çokça sevilen Omno, kolay bir şekilde “Overwhelmingly Positive” ibaresini alabilir.

Bu makaleyi paylaş
Genel Yayın Yönetmeni
Takip et
İsmim Muratcan Ös. MisteRNOOB'da Genel Yayın Yönetmeni ve Indie divizyonunun lideriyim. Üç seneyi aşkın yazarlıkla uğraşıyorum.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir