
Japon video oyun stüdyosu Monolith Soft tarafından geliştirilip Nintendo tarafından yayınlanan Xenoblade Chronicles X, serinin diğer oyunlarından farklı bir deneyim sunduğu için hayranlar tarafından hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle ayrı bir gözle değerlendirilmiştir.
Xenoblade Chronicles X, keşif ve muazzam açık dünyası ile oyunculara serinin diğer oyunlarına göre daha çok serbestlik tanıyor. Oynanışa daha çok odaklanan bu oyun çok oyunculu mod da bulundurarak diğer oyuncularla görevler yapmamıza olanak tanıyor.
2015’teki Wii U çıkışından sonra Xenoblade Chronicles X’in 2024’te remastered versiyonunun Nintendo Switch’e geleceği duyuruldu. Bu da bir nevi sadece Wii U’da erişilebilir olan oyunun nihayet eski nesilden kurtulduğu açıklamasıydı. Ben de bu sebepten dolayı Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition’u oynadım.
Xenoblade Chronicles X nasıl bir oyun?
Remastered versiyonuna geçmeden önce orijinal oyun hakkında konuşmak istiyorum. Xenoblade Chronicles X, serinin diğer oyunlarına göre daha karışık tepkiler aldı. Bazı oyuncular, daha serbest ve büyük bir açık dünyaya sahip olmasının keşif hissini artırdığını savunurken diğerleri hikayenin yüzeysel kalıp arka planda kaybolduğunu belirterek oyunu eleştirdi.
Ben de hikayeyi eksik ve karakterleri ise ruhsuz buluyorum. Xenoblade Chronicles serisi, özellikle hikaye anlatımıyla öne çıkıyor. Hikayeleri o kadar etkileyicidir ki adeta bir kitap gibi okunabilir. Derin senaryoları ve felsefi konuları işlerken yaşam, ölüm ve insanlık gibi temalarda başarılı. Üstelik hikaye odaklıyken oynanışı da ihmal etmeyen ve sağlam bir aksiyon RPG deneyimi sunan bir yapısı da var.

Ancak Xenoblade Chronicles X, hikayeyi adeta bir kenara atıp oynanışa odaklanıyor. Bu da devasa dünyasında oyuncuya inanılmaz bir yalnızlık hissi yaşatıyor. Çünkü sizi motive edecek güçlü bir unsur bulamıyorum. Keşke bu oyuna da sağlam bir hikaye yazılsaymış; anlaşılan yapımcılar bunu bir yan oyun olarak görmüş, yazık olmuş.
Serinin diğer oyunlarında karakterler, sanki gerçek hayatta tanıyormuşsunuz gibi yakın hissettirirken, bu oyundaki karakterler sadece var olmak için var gibi. Karakter derinliği neredeyse sıfır.
Buna rağmen Xenoblade Chronicles X, serinin keşif hissini en iyi veren oyunudur. Kendinizi “Şunu yapayım, bir de bunu deneyeyim.” derken saatlerinizi harcamış bulabilirsiniz. Ana hikayeyi bitirmek bile yaklaşık 60 saat sürüyor ve diğer Xenoblade oyunları kadar olmasa da tatmin edici bir deneyim sunuyor. Yan görevlere bulaşmanızı çok önermem. Ana görevler kadar özenli ve zengin değiller; genellikle materyal toplama veya düşman öldürme odaklılar ve kendini tekrar eden yapıya sahipler.
Chronicles X’i diğer Xenoblade oyunlarından ayıran en büyük taraf, mecha yani oyundaki ismiyle Skell kullanımı. Bu Skell’leri kullanmak inanılmaz iyi ve tatmin edici. Japonların Mecha tutkusunu biliyorsunuzdur, bu oyundaki Skell’ler de Japonlar tarafından yapıldığı için merak etmeyin.
Oyunu serinin diğer yapımlarından ayıran en büyük fark, mecha yani Skell kullanımı. Bu mekanikleri kullanmak inanılmaz keyifli ve tatmin edici. Japonların mecha tutkusunu biliyorsunuz; Skell’ler de bu kültüre yakışır şekilde tasarlanmış, emin ellerde olduğunuza şüphe yok!
Oyunun müzikleri ise HARİKA! Xenoblade Chronicles denince hikaye kadar müzikler de akla gelir. X’in modern ve elektronik tarzda müzikleri, serinin diğer oyunlarından ayrışıyor ve bunu çok iyi başarıyor. Atmosferi destekleyen bu müzikler, oyuna duygusal derinlik katıyor. Serinin müziklerini yapan Yasunori Mitsuda’nın katkıları burada da hissediliyor.
Monolith Soft, Xenoblade Chronicles X’i güncel nesle taşıyarak yeniledi. Bazı yapımcıların remake adı altında sunduğu vasat işlere kıyasla grafiklerde ciddi bir gelişme var. Oyunu Nintendo Switch OLED ile oynadım ve gerçekten etkileyici görünüyor. Monolith Soft, işinin hakkını vererek bir remastered çıkarmış.

Oyun, hem dock hem de taşınabilir modda görsel bir şölen sunuyor. Tabii ki Switch’in sınırları nedeniyle ara sıra grafik düşüşleri veya göze batan kusurlar oluyor, ama bunlar göz ardı edilebilir. Işıklandırma ise muazzam; Switch’te böyle bir şey beklemezdim, adeta göz kamaştırıyor.
Karakter modelleri orijinal oyunda çok kötüydü; şimdi modern anime tarzına uyarlanmış halleriyle eskiye dönüp bakmak bile istemiyorum. Bu değişiklik gerçekten yakışmış.
Hikaye Devam Ediyor!
Grafiksel iyileştirmelerle yetinmeyen Monolith Soft, oyuna yeni hikaye içerikleri eklemiş. Günümüz remastered oyunlarında böyle yenilikler pek görmediğimiz için bu bile şaşırtıcı. Orijinal oyunun sonunu tamamlayıcı yeni görevler ve Volitaris adında bir bölge sunuluyor. Hikayedeki eksik noktaları kapatmak için yapılmış bu eklenti, daha önce bahsettiğim bu boşluğu dolduruyor.
Volitaris, uçan adalardan oluşan ve keşfe açık geniş bir alan. Yeni düşman tipleri, ana ve yan görevler ile keşfedilecek noktalar içeriyor. Açıkçası böyle bir eklentiyi beklemiyordum ve görsel olarak çok etkileyici buldum. Ancak kötü haberim var: Bu yeni görevlere erişmek için ana hikayeyi bitirmeniz gerekiyor. Keşke buna bir çözüm bulunsaymış.
Orijinal oyunda Lao’nun kaderi ve Mira gezegeninin gizemleri gibi açıkta kalan unsurlar, bu görevlerle daha iyi açıklanıyor. Bunun dışında oyuna Neilnail ve Liesel gibi yeni karakterler eklenmiş; hikayeye entegre edilişleri zorlama hissettirmiyor.
Bu bölgede yan görevler de var, ama bulaşmanızı önermem. Çoğu ana oyundakiler gibi basit toplama veya düşman öldürme görevlerinden oluşuyor ve kendini tekrar ediyor. Derin hikayeler sunan birkaç görev olsa da onları bulmak zaman alıyor. Ana görevlerle ilerlemek en iyisi. Yeni ana hikaye görevleri oldukça tatmin edici; hatta orijinal oyunun bazı görevlerinden bile iyi. Sinematik sunum, Xenoblade standartlarını koruyor.

Bu sürüm ile artık orijinal oyundaki gibi parti üyelerini arayıp daha sonra eklemeye gerek kalmadan menüden ekleyebiliyoruz. Orijinal oyunda bunun ne kadar çileli olduğunu anlatmama gerek yoktur sanırım. Oyunun saatini menüden değiştirilebilme, otomatik kayıt gibi özellikler de oyuna eklenen iyileştirmelerden bir kaç tanesi. Arayüz de değiştirilerek daha modern ve daha kullanıcı dostu haline getirilmiş.
Bu sürümde parti üyelerini menüden değiştirebilme, menüden saat ayarı, otomatik kayıt gibi iyileştirmeler mevcut. Orijinalde parti yönetimi tam bir çileydi, bu sorun çözülmüş. Arayüz de modernize edilerek daha kullanıcı dostu olmuş.
Oynanabilir karakter sayısı 16’dan 20’ye çıkarılmış, yeni Skell’ler (örneğin kılıç kullanan bir model) eklenmiş. Seviye sınırı ise 60’tan 99’a yükseltilmiş; grind sevenler bayılacak. Wii U’nun kapanan çevrimiçi özellikleri (Squad Tasks, Online Görevler, Global Nemesis Battles) de geri dönmüş.
Biraz da performanstan bahsetmek istiyorum. Oyun 30 FPS civarında seyrediyor ve bazen FPS düşüşlerini görmek biraz canımı sıktı. Bence halledilemeyecek bir problem değildi ama belki yamalar ile düzeltilir.
Monolith Soft tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition, 20 Mart 2025 tarihinde çıkış yaptı. Okuyacak farklı bir inceleme arıyorsanız Party Club incelememize göz atabilirsiniz.
