Call of Duty, World of Warcraft ve Candy Crush gibi yapımları ile tanıdığımız Activision Blizzard, Kaliforniya’da bir hukuk davası ile karşı karşıya. Bu davanın nedenini ise cinsiyet ayrımcılığı, cinsel taciz ve eyalette uygulanan eşit ücret yasasında var olan olası ihlaller oluşturuyor.
Eyalette bulunan Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı tarafından şirkete Çarşamba günü bir şikayet yapıldı. Yapılan şikayetin içeriğinde ise Activision Blizzard Inc.’de çalışan kadınların erkek çalışanlardan daha az ücret aldıkları ve temas dahil olmak üzere hala daha devam eden cinsel tacize maruz kaldığı yazıldı. Şirketin “cinsiyetçi bir kültürü beslediği” de raporda iddia ediliyor.
Rapor içerisinde kadın çalışanlara yapılan tacizin yöneticiler tarafından bilindiği ve bu durumun önüne geçmek yerine kendilerini savunan kadınlara misilleme yapıldığı da iddia edildi. Gamergate adı ile bilinen çevrimiçi taciz kampanyasının video oyun dünyasında çalışan kadınları hedef almasının üzerinden yıllar geçti. Kampanyanın ardından uzun bir vakit geçmesine rağmen Kaliforniya davası oyun sektörünün, kadın çalışanlara hoş karşılanmayan ve de düşmanca olabilecek bir sektör olduğunu tekrardan ortaya çıkardı.
Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı Direktörü Kevin Kish; “Tüm işverenler kadın çalışanlarına eşit ücret ödenmesini sağlamalı. Ayrımcılığı, tacizi ve misillemeyi önlemek adına tüm adımları atmalılar. Özellikle erkek egemenliği bulunan teknoloji ve oyun gibi sektörlerde yer alan yöneticiler için daha da önemli bir konu.”
Bir Activision Blizzard sözcüsü, NPR’ye yaptığı açıklamada şirketin son yıllarda şirket kültürünü geliştirmek için çalışmalar yaptığını fakat yine de Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı dava açmadan önce aleyhinde bulunan suçlamaları düzeltmek için uğraşmadığını iddia etti. Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı, Blizzard’ın geçmişin çarptırılmış ve çoğu durumda yanlış açıklamalar içerdiğini ve yapılan suçlamaların sadece bugünkü çalışma ortamını içermediğini söylüyor.
Kadın çalışanlar daha az maaş alarak daha kötü işlerde çalıştırılıyor
Dava ile alakalı olarak Activision Blizzard’da çalışan kadınlar, müfettişler ile konuştular. Kadınlar, şirkette çalıştıkları zaman süresince “bir kardeşlik evinde çalışmaya benzer” söylentilerini duyduklarını iddia etti. Ayrıca davada erkek çalışanlar hakkında çalışma saatinde alkol aldıkları ve akşamdan kalma bir biçimde işe geldikleri de belirtildi. İddia edilen cinsel taciz; kadın bedeni hakkındaki yorumlardan, tecavüzle alakalı yapılan şakalardan, kadın çalışanlara erkek iş arkadaşları tarafından rıza olmadan dokunmaya kadar uzuyor. Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı tarafından iki yıllık bir araştırmanın sonucu olan şikayet, şirket içerisinde kadınlara eşit olmayan davranış biçiminin daha da büyük mevkiler tarafından da uygulandığını iddia ediyor.
Kadınlar işe alındıkları andan itibaren erkek çalışanlardan daha az maaş alarak çalıştırılıyordu. Davada yer alan bilgilere göre erkek çalışanlardan daha fazla iş yapmalarına rağmen kadın çalışanlar daha düşük seviyeli pozisyonlara atandılar. Bir kadın çalışan, müdürünün kendisine “hamile kalabileceğini ve anne olmayı çok seveceğini” gerekçe ederek terfi etmeyeceğini söyledi.
Dava, cinsiyet ayrımcılığının siyahi kadınlar için daha kötü bir seviyede olduğunu iddia ediyor. İki siyahi kadının özel hayatlarına müdahale edildiği davada belirtilenler arasındaydı. Davada, ayrımcılık veya taciz şikayetleriyle öne çıkan kadınlarının bir kısmının gönülsüz olarak transferlere zorlandığı belirtildi. Ayrıca bu kadınların işten çıkarılmak için seçildiği veya bazı fırsatlardan mahrum bırakıldıkları da iddialar içinde yer aldı.
Activision Blizzard cinsel suistimali tolere etmiyor
Activision Blizzard yaptığı açıklamada, cinsel suistimal ya da tacize müsamaha göstermediklerini ve tüm iddiaların soruşturulduğunu söyledi. Ayrıca çalışanlarının, ihlallerini bildirmelerinin kolaylaştığını da altını çizerek belirtti.
Şirket haksız maaş konusunda da bazı açıklamalarda bulundu. Çalışanlarına “eşit veya büyük ölçüde benzer işler için adil biçimde” ödeme yapmaya çalıştıklarını ve ücretlerin performans gibi “ayırımcı olmayan faktörler” tarafından yönlendirilmesini sağlamaya çalıştıklarını da belirtti.
Şirket sözcüsü, “Çalışanlarımız için destekleyici, çeşitli ve kapsayıcı bir işyerini teşvik etme yeteneğimize güveniyoruz. Gösterdiğimiz çabayı önümüzdeki yıllarda da sürdürmeye kararlıyız. Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı soruşturmalarını gördüklerini düşündükleri iddialar hakkında bizimle iletişime geçmek istememeleri utanç verici bir durum.”
Şirketin birkaç eski çalışanı davada bulunan bazı iddiaları desteklemek ve doğrulamak amacı ile davanın açıldığı Çarşamba günü sosyal medyayı kullandı. Eski Blizzard Entertainment çalışanı Cher Scarlett;
“Blizzard Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı raporunun yanlış/yanıltıcı/sorumsuz olduğunu iddia ederek sizlere söyleyebilirim ki bu raporu okumadan önce içeriğini biliyordum. Çünkü oradan bulunduğum 1 sene boyunca tüm bu şeylerin hepsine tanık oldum.”
Bu dava ile alakalı dosyayı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.