Bağımsız geliştirici Coffee Stain Studios tarafından geliştirilen Goat Simulator, yayıncıların oyunu oynaması ile birlikte büyük bir sükse yaptı. Oyuncuların oyunun mizahi ve absürtlük yönünün kuvvetli olması sebebiyle de ekip oyunu güncel tutmaya ve farklı konulara sahip çeşitli oyunları piyasaya sürmeye devam etti.
Bu sene gerçekleştirilen Summer Game Fest sunumunda Goat Simulator’un devam oyununun duyuru fragmanı, girişiyle herkesi Dead Island 2 fragmanı olduğuna kandırması sayesinde adından yeteri kadar söz ettirmeyi başardı.
Goat Simulator 3’te keçi olmak nasıl hissettirir?
Öncelikle bu oyuna kesinlikle kafa dağıtmak için girilmesi lazım çünkü aslında Goat Simulator’ın en iyi yaptığı iş bu. Terapi niteliğinde bir süreliğine dertlerinizi unutmaya ve sadece eğlenmeye yardım ediyor. Sizin tek yapmanız gereken ise kendinizi oyuna bırakmak.
Goat Simulator 3’de her kitleye hitap eden bir sürü etkinlik (görev) var ve hepsi de birbirinden farklı ve eğlenceli olarak öne çıkıyor. Örneğin The Elder Scrolls V: Skyrim, Counter Strike (Dust 2 haritası), Silent Hill PT, Star Wars ve Doom 3D gibi yapımlara gönderme yapmaları bir oyuncu için oldukça komik ve farklı olurken sektörün trend ve gündem olayları da başarılı bir şekilde alaycılıkla yoğurulmuş.
Oyunda sadece keçi değil ama zürafa, muz adam, balık, korkuluk ve ilerledikçe açılan birçok karakterlerle oynayabiliyorsunuz. Ayrıca elde ettiğiniz her karaktere de kostüm giydirebiliyorsunuz. Puan kazanmak için sadece etkinlik (görev) yapmanıza gerek yok, kısa ve çok da eğlenceli olmayan mini görevler de yapabilirsiniz. Oyunda görevleri yaptıkça rank atlıyor ve karakterler ve kıyafetler satın almak için puan kazanıyoruz.
Oyunun açık dünyası bir hayli geniş ve keşfetmesi de eğlenceli. Oyunda yaptığınız her görevin oyunun haritasına yansımasını görmek hoş bir detay olmuş. Birçok açık dünya oyununda bunu görmezken Goat Simulator’ın böyle bir şeyi başarmasını görmek beni oldukça şaşırttı. Ancak ne yazık ki bu özelliğin oyunun performansına eksi olduğunu belirteyim.
Ancak ben size bu haritayı keşfetmenizi ve hatta direkt olarak oyunu arkadaşlarınızla birlikte oynamanızı öneriyorum. Oyunun co-op özelliğini kullanarak arkadaşlarınızla birlikte oynarsanız oyundan aldığınız zevk katlanacağından eminim. Goat Simulator 3, hem yerel (local) hem de online co-op deneyimi sunuyor.
Goat Simulator’un müziklerine yakından bakalım
Oyunun müziklerine de ayrı bir parantez açmak lazım çünkü oyunun müzikleri ve dansları özellikle TikTok üzerinde bomba gibi patladı. Bunun üzerine yapımcı stüdyo, oyuna ilk oyunun müziklerini (daha farklı bir tonda) ve danslarını ikinci oyuna da getirdi.
İlk defa bir simülasyon oyunu oynarken rahatsız edici bir şarkı çalmadığını söyleyebilirim. Nitekim müzikler, oyuna bir atmosfer katmakla beraber oyuncunun ne kadar saçma bir oyun oynadığını bir kez daha hatırlatıyor.
Teknik tarafta Goat Simulator 3 nasıl?
Goat Simulator 3, teknik tarafta çok iyi olmasa da idare eder seviyede olduğunu söyleyebilirim. Oyunu ultra ayarlarda RTX 2060 ekran kartı ile ortalama 45 FPS aldım. Özellikle oyunun sonlarına doğru FPS düşüşü daha sık yaşanmaya başladı. Bunu oyunun gittikçe ağırlaşmasından (oyunda ilerledikçe açılan yeni karakter ve yerler) kaynaklandığını düşünüyorum. Ayrıca NPC’lerin koşmasında (bazen de yürümesinde) kare atlaması bariz bir şekilde görünüyor.
Oyunda Ray Tracing ve Nvidia DLSS veya AMD FSR desteği bulunmuyor. Teknik tarafta çok da başarılı olmayan bu oyun için umarız gelecek güncellemelerde Nvidia DLSS veya AMD FSR desteği eklenir.
Oyundaki bug’lar ve glitch’ler ise bir hayli fazla. Ancak bundan dolayı oyunu eleştirmek yanlış olur çünkü yapımcı stüdyo, birçok bug ve glitch’in komik (oyunda aniden havalara uçabiliyorsunuz) olacağını düşündüğünden dolayı kaldırmamış gibi gözüküyor. Aynı durum ilk oyunda da bulunuyordu. Doğruyu söylemek gerekirse, hiçbir bug ve glitch’in oyun deneyimini baltalandığını düşünmedim. Hatta oyunu daha eğlenceli hale getirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Peki Ya Değer mi?
Oyun keyifli, eğlenceli ve kafa dağıtmalı oyun dedik, ama akıllarda “ilk oyundan da aynı keyfi almaz mıyım” diye soru işareti yaranmış olabilir. Doğrudur, Goat Simulator 3, ilk oyunun verdiği keyfi de verebilir, daha fazlasını da verebilir. Ancak buradakı tercihimiz Goat Simulator 3 olacaktır. Çünki bu devam oyunu ilk oyunun üstüne koymuş, kat kat fazla içerik, görev ve hatta yepyeni mekanikler eklendi.
Tabii ki, oyunun güncel kalacak olması ayrı bir avantaj. Geliştirici stüdyo Goat Simulator 3’ü desteklemeye devam edecek. Üstüne üstlük oyunun öz içeriğinin de güncel olması da bu oyunu ilk oyundan çok daha keyifli hale getiriyor.
Goat Simulator 3, 17 Kasım‘da PlayStation 5, Xbox Series X|S ve Epic Games Store için çıkışını yaptı. Oyunun Epic Games Store’daki fiyatı ise 297 TL. Biz anlattık, alıp almamak ise sizin kararınız.