Lego Harry Potter Collection mini incelememize geçmeden evvel bendeki Harry Potter olgusu ve etkileri üzerine birazcık gevezelik etmeyi dilerim. İsterseniz direkt konu başlıklarına atlayabilir veyahut biraz eşlik edebilirsiniz. Takdir tamamıyla sizindir.
Harry Potter ile tanışması akranlarına kıyasla bir hayli geç olan ben, bu mutlak vazifeyi kitaplar ile gerçek kıldım. Ortaokul sona gittiğim dönemler sıkı bir okur olan ben, önce sınıf arkadaşlarımdan birinin sonrasındaysa en yakın arkadaşımın da okuması ve önermesiyle beraber yeni serimi bulmuştum. O yaşıma dek nasıl bir şans ise tek bir filmini bile izlememiş olmamın sevincini, sonraları yaşayacağımı bilmeden ilk kitabımı okumaya başlamıştım bile.
Gel zaman git zaman 1 ay gibi kısa bir sürede seriyi, LGS’ye hazırlandığım bir vakitte bile neredeyse bitirmiş akabinde ise hemen filmlerini izlemeye koyulmuştum. Sınav sonrası yazın ise ilk işim iki tutkumu birleştirerek Lego Harry Potter Years 1-4 ve Lego Harry Potter Years 5-7 yapımlarını bir şekil oynamayı denemek olacaktı ki yalnızca ilkini başarabildim. Lego Harry Potter Years 5-7‘yi bilgisayarımda bir türlü çalıştıramadım ve üzerinden çok sular aktı.
Bugünse Ay ve Güneş kudretini gösterdi sularsa çekildi. Benim için hem nostalji hem de o zamanlar fırsatımın olmadığı bu şans kapıyı çaldı. Lego Harry Potter Collection ile ilk dört yılı yeniden son 3 yılı ise ilk defa oynadım. Haydi öyleyse lafı daha da uzatmadan parça parça değerlendirelim Lego Harry Potter Collection’ı.
Lego Harry Potter Years 1-4 ve iyileştirmeler
Yara izli çocuk ve maceralarımıza geçmeden evvel oyunların nasıl birbirinden ayrıldığına değinelim. Remastered sürümü başlatır başlatmaz çıkan launcher ile karşılama yapılmakta. Launcher üzerinden ilk dört yılı veyahut son üç yılı seçerek dilediğiniz yapıma doğru yola çıkmaktasınız. İlave bir launcher olmadan dümdüz menü üzerinden geçiş yapılabilse çok daha hoş olabilecekken niyeyse böyle bir tercihe gidilmiş.
Remastered usulüyle bu 2 oyunu bir araya getiren sürümün dişe dokunur iyileştirmeleri gözle görülebilir bir biçimde ilk dört yıla odaklanmakta. Hikaye tam anlamıyla aynı kalmakla beraber zaten değiştirilmesine de gerek yoktu. Değişikliklere gidilmesi için Lego Star Wars: The Skywalker Saga gibi bir yol izlenmesi gerekirdi diye düşünmekteyim. Bölüm yapısında değişiklik olmadığı müddetçe hikayeye de ellemenin bir manası yok.
Nitekim Lego Harry Potter Years 1-4 için de durum bundan ibaret. İyileştirmelerin neredeyse tamamı görsellik üzerine olurken kontroller daha tutarlı bir hale de getirilmiş. Orijinal yapımlarda yer alan ve oyun kıran buglar ortadan kaldırılmış. Başarımların yanı sıra yalnızca konsolda bulunan karakter paketi DLC’leri de dahil edilmiş.
Özellikle ilk dört yılın böylesi bir görsel iyileştirmeye ihtiyacı varmış. Yıllar evvel oynadığımda pekala gözüme hoş gelmişti ancak şu an karşılaştırma yapmak üzere açtığımda dahi aradaki uçurum gibi farkı anlayabiliyorum. Işıklandırmalar ve gölgelendirmeler gerçekten iyi bir noktaya getirilmiş bu sürümle.
Önceleri daha soluk ve donuk durmakla beraber şu anda daha tutarlı ve ortama uygun ambiyans sağladıkları bir gerçek. Modellemeler için de ufak iyileştirmelerle daha keskin bir görünüm elde edilmiş. Zaten bir Lego oyununun formülünce sunmak istedikleri ile Harry Potter evreni arasındaki uyum su götürmez bir gerçek.
Lego Harry Potter Years 5-7 ve ikilinin kıyası
Lego Harry Potter Years 1-4’ten sonra bu tarafa gelecek olursak görsel anlamda devrimsel bir şey olmadığını gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz. O yüzden bu kısımda ilk dört yılda çok bahsetmediğim biraz daha kapsamlı konulara da değineceğim.
Öncelikle Lego Harry Potter Years 5-7’yi daha önce oynayamadığımı, sonrasındaysa uygun zamanı bir türlü bulamadığımı yenileyeyim. Bir tür bug yüzünden oynayamamıştım. İşte bu remastered sürüm büyüsünü burada göstermiş. Buglar ve optimizasyon açısından yaptığı dokunuşlar ile her açıdan olmasa da teknik açıdan modern bir işe imza atmış Lego Harry Potter Collection.
Lego oyunları sever olmamın yanında başarım ve konsol dönemlerimden kalma, kitlelerce belki pek karşılığı olmayan platin avcılığımla beraber başarımların gelişi; beni resmen neşeye boğdu. Hem sevdiğim bir evrende daha fazla vakit geçirecek hem de bunu Lego stili ile yapacak üstüne bir de koleksiyonuma yeni bir parça katacaktım.
Hele ki son üç yılı oynanış olarak ilk dört yıla nazaran daha keyifli bulmamla güçlü bir kapanışı geride bırakacaktım. Bunun sebeplerine değineceğim vakit kitaplar ve filmleri de biraz yad edeceğiz. Öncelikle bir lego oyunu oldukları faktöründen de başlayarak ilk dört senenin esas keyifli kısımlarının hikaye bölümlerindense açık dünya kısımları olduğunu düşündüğümü söyleyeyim.
Her ne kadar ilk dört yılı hem kitaplar hem de filmler bazında daha hoş buluyor olsam da iş oyun tarafına gelince bu duruma karşın bir eleştiri yönelteceğim. Lego Harry Potter Years 1-4’ün bölümleri lego oyunları kapsamında en az beğendiklerimden. Sebepleri arasındaysa akılda kalmayacak düzeyde sönük ve fazla miktarlarda aynı mekan kullanımı yatmakta. Halbuki bölümler haricinde yapabileceğiniz pek çok şey de bu oyunda bulunmakta. Hogwarts keşfedilecek ve keyif alınabilecek tonla içeriğe sahip.
Dürüst olmak gerekirse karakterlerin de pek çeşit veyahut değişimlere sahip olmadığını da söyleyebilirim. Her ne kadar Harry Potter evrenini bir hayli seviyor olsam da bu gerçeği inkar edemem. Karakter havuzu herhangi bir fonksiyonel değişiklik olmaksızın farklı bir kozmetik giydirilmesi veya “filler” diyebileceğimiz adı üstünde doldurulma amacı taşıyan karakterlerle donatılmak istenmiş. Misal otobüs şoförü veya vokalist gibi karakterler hiçbir cazibesi olmayan karakterlerden bir ikisi. Harry ve saz arkadaşlarından başta Hermione’nin ve o denli olmasa da Ron’un tasarımları da epey garip duruyor.
Genel olarak ilk dört senenin karakter tasarımı ve işlevi açısından pek iyi bir iş çıkardığını düşünmüyorum. Eşsiz bir yeteneği olan karakter sayısı yeterli değil. Son üç senede ise bu duruma el atılmış. Esas delikanlılar ve elbet hanımefendi başta olmak üzere dokunuşlar ile bu durum giderilmiş.
İlk dörtlüde büyü kullanımı da etrafa tek tuşla bir nevi zaplamak gibi olsa da kapanış üçlüsü ile giderilen başka bir kısım olmuş. Bulmacalar daha eğlenceli ve keyifli bir yapıya da bürünmüş böylelikle. Lego Harry Potter Collection ile filmler ve kitaplar arasında kuracağım bağlantılardan birine de bu vesileyle değinmiş olayım. İlk dört sene gerçekten toy, bilmediği yeni bir ortama gelmiş ufak bir çocuk hissiyatını bana geçirirken devam üçlüsünde büyüdüklerini de gösterdi.
Lego Harry Potter Years 1-4’te dünyada turlarken büyüler öğrenmeye çalışıp zaman zaman beceremezken görece daha tatlı bir atmosferle baş başa kalıyoruz. Lego Harry Potter Years 5-7’de ise daha olgun karakterlerle daha depresif tonların içerisinde sürükleniyoruz. Öğrendiğimiz büyüleri daha etkin biçimde kullanıyor ve bir yetişkin edasıyla sorunlara çözüm arıyoruz. Dış mekan kullanımı da büyümemizle beraber artış gösteriyor.
Lego Harry Potter Collection sayesinde filmler ve elbet kitaplar ile tanıştığım zamanlara gitmedim diyemem. Nostalji yönünden kuvvetli bir iki haftayı geride bıraktığımı da itiraf etmeliyim. Lego Harry Potter Collection çok daha iyisini yapabilecekken sıradan ancak iş görür diyebileceğimiz bir yol tercih etmiş bana sorarsanız. Zaten bir lego yapımının sunmak isteyebileceği en iyi evrenlerden biri Harry Potter değil de nedir? Lego Harry Potter Collection ile önceki oyunların lego formülü ile yakalamış olduğu kimya süregelmiş.
Son olarak ben her ne kadar deneyememiş olsam da Steam Deck ile oynamanın pek zevkli olduğuna dair görüşler bulunuyor. Hatta Lego Harry Potter Collection’ı deneyim edebileceğiniz en iyi versiyonun bu olduğu gibi güçlü iddialar da sarf edilmiş.
Lego Harry Potter Collection gerek duyulan bir remastered mıydı?
İncelemenin şu ana kadar olan kısımlarında da değindiğimiz hususu tam anlamıyla ele almak vakti geldi de çattı. Lego Harry Potter yapımları için bir remastered gerekmese de yine büyük bir seri olan Star Wars için tercih edilen yola gidilse epey bir hoş olurmuş. Her ne kadar klasik LEGO formülü hoş ve Harry Potter temasıyla iyi bir kimya yakalamış olsa da Lego Star Wars: The Skywalker Saga’nın başardıkları da ortada. Her senenin farklı bir ve pekala detaylı şekilde ele alınmasıyla Lego Harry Potter Collection, daha tatminkar ve yüz güldüren sonuçlar elde edilebilirdi diye düşünmekteyim.
Remastered versiyonu olan Lego Harry Potter Collection ise bambaşka ve pek de anlam verilemeyen bir yola başvurmuş. Özellikle ışıklandırmaların daha tutarlı ve doğal gözüktüğü görsellik haricinde dişe dokunur bir iyileştirme sunmuyor. Bu iyileştirmelerse yalnızca Years 1-4 nazarında gözle görülebilir şekilde. Years 5-7 üzerinde gözle görülebilir iyileştirmeler çok sık değil, detaya inildiğinde daha keskin piksellerin fark edilmesi ve türevleri olarak değerlendirilebilir.
İlk dört yılı içeren yapımın bu tarz bir iyileştirme alması hoş bir durum olsa da şahsi kanaatim böyle bir proje üzerine çalışılacaksa daha geniş kapsamda olması gerektiği yönünde. Hele ki talep ettiği fiyat göz önünde bulundurulursa Lego Star Wars: The Skywalker Saga tarifesi Lego Harry Potter Collection için de uygulanmalı idi. Bu hali oyunu modern platformlara düzgün bir şekilde aktarsa da çok daha fazlasını sunabilecekken nostalji tarafına ağırlık vermiş.
TT Games ve Double Eleven tarafından geliştirilen ve Warner Bros. Games tarafından yayınlanan Lego Harry Potter Collection, 8 Ekim 2024 itibariyle çıkmış bulunuyor. Eğer okuyacak farklı incelemeler arıyorsanız bir korku gerilim efsanesi olan Silent Hill 2’nin yeniden doğduğu Silent Hill 2 Remake incelememize de göz atabilirsiniz.