Bir yıl daha bitiyor ve kabul etmek gerekirse 2020 yılı çoğu kişi için güzel geçmedi. Pandemi ve pandeminin getirdiği zor koşullar hayatımızı adeta yokuşa sürdü. Buna rağmen eve kapanan bizler sevdiğimiz oyun türleriyle de baş başa vakit geçirme şansına eriştik. Bu şanslı türlerden biri de RTS (Gerçek Zamanlı Strateji) oyunlarıydı.
İşte 2020 yılında çıkan ve listemize girecek kadar beğeni toplayan 8 RTS oyunu.
Desperados III
Vahşi batı temasını konu alan Desperados serisi günümüze kadar zorlu yollardan geldi. Tanınan bir marka değildi zira piyasanın tür bakımından ilklerinden sayılıyordu. 2001’de yapımına başlanan serinin birinci bölümü ve 2006’da sunulan ikinci bölümü ne yazık ki beklenen etkiyi bulamadı.
Bütün bu zorluklardan sonra THQ Nordic firması tarafından alınan Desperados serisinin tam teşekküllü üçüncü oyunu, Shadow Tactics: Blades of the Shogun’un yazarları olan Mimimi Games ekibine emanet edildi. Bu hamle de beraberinde başarıyı getirdi zira karmaşık oynanışıyla ve görselliğiyle oldukça iyi eleştiriler aldı.
Age of Empires III: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition’da geçen senenin en iyi RTS oyunları arasında kendisine yer bulmuştu. Serinin üçüncü oyunu olan Age of Empires III: Definitive Edition’da grafikler, ses ve ara yüz iyileştirilse de oyun mekaniklerine neredeyse hiç dokunulmadı. Daha yüksek çözünürlüğe ve çok daha net kullanıcı ara yüzüne ek olarak, şimdiye kadar oluşturulan tüm içeriği ve iki yeni uygarlık da (İnkalar ve İsveçliler) oyuna eklenmiş durumda. Ayrıca iki yeni oyun modu olan Tarihi Savaşlar ve Savaş Sanatı da yenilik olarak tanıtıldı.
RTS oyunlarına başlamak isteyenler muhakkak Forgotten Empires / World’s Edge ikilisinin geliştirdiği bu oyuna bakmalı.
Command & Conquer Remastered Collection
Bu listedeki tek remaster oyun Age of Empires III: Definitived Edition değil. Command & Conquer: Red Alert’ın temize çekilmiş hali olan Command & Conquer Remastered Collection’da 2020 içerisinde oldukça beğenilmişti.
Geliştirici ekip Petroglyph da, Aoe III ile benzer yoldan giderek yenilenmiş grafik tasarımı ve modern çözünürlükler ile karşımıza çıktı. Kullanıcı arayüzü de özenle iyileştirildi ki bazı oyuncular bunun zorluk derecesini azalttığının altını çiziyor ancak bizce bir sıkıntı yok.
Gears Tactics
Bu senenin en büyük sürprizlerinden biri kesinlikle Gears Tactics idi. Xbox’ın aksiyon oyunlarından birinin strateji uyarlaması almış, üstelik hem karmaşık hem de sürükleyiciliği yakalamış bir yapım olarak karşımıza çıkmış.
Gears Tactics, düşünceli karakter gelişimi, ilgi çekici kampanya ve iyi tasarlanmış oynanışıyla şaşırtıcı derecede iyi bir strateji oyunu. Geliştiriciler bir yandan XCOM serisine selam çakarken, bir yandan da bu formülü dinç tutan ek dinamikler ve fikirlerle zenginleştirdiler. Oyuncular da beklenenin aksine oldukça beğendiler, yine çıksa yine oynarım dediler.
Total War Saga: Troy
2020 yılında geri dönen bir başka klasik seri ise Total War Saga: Troy’du. Creative Assembly’nin geliştirdiği ve SEGA’nın yayımladığı oyun, tarihin önemli savaşlarından biri olan Truva Savaşı’na odaklanıyor.
Oynanış açısından en iyi özetleyen cümle sanırsak “eski oyundan daha fazlası ve daha iyisi” olur. Buna rağmen oyunda yeni bir hammadde sistemi gibi bazı ilginç değişiklikler de var. Görsel açıdansa, antik Yunanistan ayrıntılı bir şekilde ve belirgin bir sanatsal yetenekle işlenmiş.
Geliştiriciler oyunu tamamladıktan sonra ilginç bir pazarlama hamlesine başvurdular ve oyunlarını çıkış günü Epic Games Store’da ücretsiz olarak dağıttılar. Hatırlarsanız 7.5 milyondan fazla kişi de oyuna o gün sahip olmuştu. Eğer o gün siz de oyuna ücretsiz olarak sahip olup denemediyseniz, mutlaka indirip oynamanızı tavsiye ederiz.
Panzer Corps 2
Turn based sistemine sahip oyunları ve II. Dünya Savaşı’nı seven oyuncuların ortak noktası Panzer Corps 2 olabilir. Oyun, 2011 yılındaki strateji oyununun devamı niteliğinde. Flashback Games tarafından geliştirilen Panzer Corps 2, hiziplerden birinin kontrolünü ele geçirmenize ve birkaç farklı savaş sahnesinde birkaç düzine senaryodan birini oynamanıza rahatlıkla izin veren bir yapım.
Savaşlarda, gerçekçi bir şekilde yeniden üretilmiş ekipman kullanarak gerçek tarihi birimleri yönetiyoruz. Oyuncu erzak durumu, asker kadrosu ve hava durumu gibi faktörleri göz önüne alarak iddialı planlar yapmalı ve taktikler geliştirmelidir. Hikayenin yanı sıra Hotseat modu, arkadaşlara karşı rekabet etmeye veya AI’ya karşı onlarla güçlerinizi birleştirmeye de izin veriyor.
Unreal Engine 4’ün gücünün kullanıldığı bu oyunda grafikler daha iyi hale getirildi ve en önemlisi haritalar daha ayrıntılı çizildi. Çünkü zamanınızın çoğunu savaş alanındaki birlikleri komuta etmekle harcayacaksınız.
Iron Harvest
Polonyalı sanatçı Jakub Rozalski’nin tasarladığı 1920 yıllarının evreniyle listeye devam ediyoruz. Bu yıllar, I. Dünya Savaşı’nın savaş alanlarında buharla çalışan mekanizmaların ortaya çıktığı yıllara denk gelir. Ancak tarih derslerinde öğrendiğinizden biraz farklı olarak hikaye ve dünya; Saksonya İmparatorluğu, Polanya Cumhuriyeti ve Rusviet arasında üçe bölünmektedir.
Iron Harvest’in çoğu RTS oyunundan ayrılan bir özelliği tek tek askerleri değil, bütün bir birliği yönetmemizdir. Savaşlar esnasında doğru pozisyonları almak çok önemlidir. Hammadde planlamasının önemli olduğu bu oyun pekala bir başyapıt değil ama sizi içine çeken hikayesi ve iklimi, kusurları örtebilecek düzeyde. KING Art Games bu oyunu ile elbette övgüyü hak ediyor.
Crusader Kings III
Listemize eklemeden geçemeyeceğimiz oyunlardan bir tanesi de elbette Crusader Kings III. Serinin üçüncü oyunu, kişinin kendi ortaçağ imparatorluğunu yaratmasına ve yönetmesine izin vererek hayran kitlesini büyük ölçüde arttırdı.
Bu sefer oyunun aksiyonu 9. ve 11. yüzyıllar arasında geçiyor ki oyuna ne zaman başlamak istediğimizi kendimiz seçiyoruz ve çok sayıda tesadüfi olay sayesinde oyun neredeyse her seferinde biraz farklı görünüyor. İkinci oyuna kıyasla çok daha büyük bir haritaya sahibiz. Ayrıca “teknoloji” özelliği de eklenerek krallığımızı çeşitli inovasyonlarla tanıştırabiliyoruz.
Genele bakıldığında Crusader Kings III, son derece geniş kapsamlı bir klasik RTS olmasına rağmen, RPG unsurları üzerinde de ağırlığını hissettiriyor. Ancak bu durumun, strateji oyun hayranlarının kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacağını söyleyebiliriz.